Telttailusta USA:ssa ja asiaa asian vierestä

Tämä on aihe johon muistan itse hakeneeni tietoa kauan ja hartaasti kun ensimmäisiä reissuja tein, mutta sitä tietoa ei vaan oikeen helposti löytynyt, varsinkaan suomeksi. Päätin jo silloin että joskus vielä kirjoitan itse aiheesta postauksen kunhan tietoa karttuu enemmän.

KOA Fort Lauderdale, Florida

Itsehän en ollut laisinkaan telttaihminen ennen mun ensimmäistä USAn matkaa. En siis ollenkaan.
Ensimmäisellä reissulla se tuli mukaan vähän "pakosta" kun haluttiin tehdä budjettireissu.
Reissun jälkeen huomasin yllättäen kaipaavani nimenomaan telttailua, ja että moni muisto mitä mieleen putkahteli oli nimenomaan telttailuun/leirintään liittyvä.
Leirintäalueet on sinänsä tuttuja kyllä ihan pikkulapsesta asti, onhan me vanhempien kanssa kierretty Suomea asuntoautolla monet kerrat.
Telttailusta kokemukset rajoittui lähinnä lapsena omalla tai kaverin pihalla nukuttuihin muutamaan kesäyöhön tai festarireissuihin, kummastakaan ei erityisen lämpimiä muistoja vaan muistan lähinnä miten kipeä selkä oli aina aamuisin kovalla alustalla nukutun yön jälkeen.

Wolf Camp, Keystone, Etelä-Dakota


Wolf Camp, Keystone, Etelä-Dakota


Mikä sitten on muuttunut, miksi nykyään kaipaan reissuilta just telttailua?
Muuta kuin se, että nyt on ehkä paremmat välineetkin leiriytymiseen mitä silloin joskus.
Osaan nimetä ainakin kaksi selkeintä juttua mikä siinä kiehtoo.
Isoin asia lienee se että kaipaan seikkailuja, ja telttailussa nyt vaan on enemmän seikkailun tuntua kuin hotelleissa. Toki on yövytty reissuilla paljon myös kaupunkien leirintäalueella, ja teltteilusta onkin tullut ykkösmajoitusvalinta kaupungeissakin nykyään. Useimmiten, ei aina.

Mutta siis se luonnonpuistoissa leiriytyminen, vaikka oliskin leirintäalueella, oih!! Siinä vaan on sitä jotain. 2017 vaikka oltiin Yellowstonen isoimmalla leirintäalueella jossa on useita satoja leirintäpaikkoja, yöllä ennen nukkumaanmenoa kuultiin suden ulvontaa jostain kaukaa.
Tulevan kesän reissulla toivon pääseväni yöpymään Pebble Creekin leirintäalueella joka on puiston toisiksi pienin ja koko puiston syrjäisin leirintäalue ja vielä kirsikkana kakun päällä että sen ympärillä on mun lemppari susilauman reviiriä. Tuttavat on yöpyneet siellä ja kertoivat kuinka joka yö ihan läheltä kuului ulvontaa.
Tahdon!!

White River campground, Mt Rainierin kansallispuisto, Washingont


Toinen asia miksi telttailu kiehtoo on se että saa olla oikeasti lähellä luontoa josta on tullut mulle vuosi vuodelta tärkeämpi asia, kuten ehkä jo edellisestä kävikin ilmi. Luonnon keskellä tunnen olevani "kotona".
Kaikki ne tuoksut ja äänet ja se luonnon kauneus.
Mikä vois olla parempaa?

Suurin osa leirintäalueista on jenkeisä sellaisia, että niissä on eniten paikkoja asuntoautoille, jokunen telttapaikka ja muutama mökki. Asuntoautoillahan tämä kansa useimmiten reissaakin ja ne on yleensä linja-auton kokoisia valtavia maantielaivoja joista saa vielä paikalle asetutttuaan vetää "levikkeet" sivuille että saa vielä lisää tilaa. Asuntovaunuja täällä ei ole tainnut koskaan tulla vastaan, ne on aina oita autoja. Ja monesti hinaavat auton perässä normaalia henkilöautoa että on sitten helpompi päästä sillä liikkeelle kun on asettunut.
Joitakin leirintäalueita on tullut vastaan, jotka on pelkästään noille asuntoautoille, telttapaikkoja niissä ei ole.

Jenkeissä kaupungissa olevillakin leirintäalueilla kuuluu ilta-aikaan kaskaiden siritys josta on tullut mulle yhdenlainen loman symboli jota kaipaan arkena.
Joo, joskus se kuuluu myös vaikka hotellin parvekkeellekin muttei se siellä tunnu yhtään samalta.

Third beach, La Push, Olympicin kansallispuisto, Washington


Kolmas asia mistä tiedostan pitäväni kovasti mutta joka on silti jäänyt meidän reissuilla aika vähälle, on iltanuotiot. Muutamaan kertaan on nuotio laitettu, lähinnä jos on haluttu grillata mutta joskus muulloinkin.
Kahdestaan tämä ei silti tunnu ihan niin kivalta kuin ajatus siitä että porukalla kokoontuis iltaisin nuotion ääreen tuumaamaan kaikkea mitä päivän aikana on koettu.
Usein on käyty leirintäalueella kävelyllä ennen nukkumaanmenoa ja muistan monena iltana suorastaan kadehtineeni niitä isoja kaveri/perheporukoita jotka istuu retkituoleissa nuotion ympärillä, nauru raikaten. Kahdestaan on mukava reissata mutta on tilanteita jolloin kaipaisin ihmisiä ympärille.

Greensboro/ Lake Oconee KOA, Georgia


Nuotiosta tulikin mieleeni ensimmäinen vinkki ihan asiaan liittyen ; jos nimittäin haluat nuotiota polttaa niin polttopuita ei saa kerätä luonnonpuistoista itse, vaan ne pitää ostaa. Ja jos suunnitelmissa on monta luonnonpuistoa ja monta nuotiota, pitää muistaa myös että polttopuita ei saa viedä mukanaaan alueelta toiselle niissä mahdollisesti olevien tuhohyönteisten vuoksi, jotta ne ei leviä alueille joissa niitä ei vielä ole.
Ne puut mitä me on nähty myynnissä, on olleet pääsääntöisesti 6-8$ sylillinen jossa yleensä on ollut 6 isohkoa pölkkyä. Ei niillä kyllä moneen kertaan nuotiota pystytetä, kerran tai kaksi.
Joihinkin paketteihin on kuulunut myös sytykkeet, mutta useimmissa paikoissa ne pitää tehdä itse (ja mitään teräaseitahan ei tuolta todellakaan löydy eli jos oot tottunut siihen että Suomessa tulipaikoilla on kirveet valmiina, niin täällä ei todellakaan ole...me on sitten yritetty pienenpienellä linkkarilla saada sen verta sytykkeitä irti puista että saa tulen aikaiseksi)

Greensboro / Lake Oconeen KOA, Georgia


Mitä tulee itse telttailuun ja telttapaikan etsimiseen, niin jenkeistä löytyy monentasoisia leirintäalueita. Luonnonpuistoissa olevat on yleensä hyvin perus tasoa, vessat löytyy ja mahdollisesti juokseva kylmä vesi, mutta useinkaan ei suihkuja, tosin tähänkin on poikkeuksia toki ja joistain paikoista ne suihkutkin löytyy.
Mikäli luonnonpuisto on karhualueella, löytyy leikkarilta myös isot metalliset "bearsafet", joko jokaiselle paikalle omansa tai sitten muutama paikka jakaa isomman säilön keskenään. Säilöön laitetaan kaikki ruuat, juomat, kosmetiikka, käytetyt vaatteet jne kaikki mikä vaan saattaa tuoksua ja houkutella karhuja. Riippuen paikasta, mitään edellämainittua ei sais jättää autoon koska karhut on melkoisen taitavia pääsemään myös lukittuun autoon sisään jos haistavat sieltä jotain mielenkiintoista- kyllä, luit oikein. Youtubesta löytyy videoita miten esim Yosemitessa karhut on murtautunut autoon sisälle tuhoten auton kutakuinkin kokonaan etsiessään herkkuja. Se käy niiltä yllättävän näppärästi. Eli jos suositellaan laittamaan kaikki karhusäilöön ja sellainen on tarjolla, niin suosittelen lämpimästi.

Pensacola / Gulf Shores KOA, Alabama


Luonnonpuistojen ulkopuolella on useimmiten telttailtu KOA-ketjun leirintäalueilla jotka on hyvin varusteltuja ja hyvin hoidettuja. KOA:lle saa myös ulkomaalainenkin hommattua kanta-asiakaskortin jolla säästää selvää rahaa. Taidettiin joskus laskea että se maksaa itsensä kovasti takaisin jo n. 8 yössä. Sillä saa paitsi 10% alennuksen, myös kerrytettyä pisteitä joilla sitten saa vielä enemmän alennusta. Jos en nyt ihan väärin muista, niin 15 000 pistettä on yhtä kuin 20$ alennus ja sitä varten saa yöpyä n. 10 kertaa telttapaikalla johon sisältyy sähkö ja vesi.
Lähes kaikilta KOA leikkareilta joissa on oltu, on löytynyt uima-allas. Yleensä näissä on myös hyvät sosiaalitilat ja pelihuone, ja niissä järjestetään erilaisia tapahtumia kuten ice-cream socials joka on ihan meidän lemppari!

Hevosenkengän heittoa Lake Whippoorwillin KOA:lla, Orlandossa Floridassa

 Koska jenkit tykkää niin paljon telttailusta ja retkeilystä, mutta vapaata heillä on harvemmin niin usein viikonloppuisin leirintäalueet on sitten ihan täynnä, etenkin jos on joku juhlapyhä. Ja koristelut sitten tietenkin sen mukaiset! 2017 telttailtiin enemmän ja vähemmän koko lokakuu ympäri Kaliforniaa, ja vaikka virallisesti Halloween oli vasta loppukuusta niin lokakuussa joka viikonloppu KOA-leikkareilla juhlittiin näkyvästi. Nämä koristelut siis San Diegon KOA:lta, ja ei suinkaan leirintäalueen itsensä tekemiä koristeluja vaan telttailijoiden/asuntovaunuilijoiden itsensä tekemiä. Jokaisella paikalla tietenkin omansa. Lisäksi sitten vielä ne leirintäalueen omat...




Kaikilla leirintäalueilla on poikkeuksetta aina ollut jokaiselle paikalle oma piknik pöytänsä sekä nuotiopaikka.

Näiden edellämainittujen lisäksi löytyy myös ilmaisia "leirintäalueita", jotka on usein US Forest Servicen ylläpitämiä. Niiltä ei usein löydy edes vessoja, mutta piknik pöytiä on niilläkin, yleensä myös nuotiopaikka.
Nämä on pieniä alueita joihin ei mahdu muutamaa seuruetta enempää, ja etenkin kesäaikaan ne on kovin suosittuja ja jos haluaa tälläisen paikan saada itselleen tulee liikenteessä olla aikaisin koska niitä ei voi varata.

Ville chillaa uudella lepotuolillaan, Port Angeles KOA, Washington


Useimmissa osavaltioissa muualla kuin leirintäalueella ei saa yöpyä. Luonnonpuistoissa on leirintäalueen lisäksi ns. "backcountry" leirintäpaikkoja, joihin täytyy vähän nähdä vaivaa päästäkseen sillä ne vaatii aina patikoimista. Näille yöpymiseen täytyy erikseen hakea lupa. Lupaa voi hakea vain muutamaa päivää aikaisemmin (ainakin niissä kansallispuistoissa missä me on tätä selvitelty) eli ei voi "varata" ennakkoon. Monessa paikkaa sääntönä on myös että pitää hakea kasvotusten, puhelimitse tai netissä ei onnistu edes tuolloin paria päivää ennen.
Backcountry leirinnän hinta on ollut 8-15$ per paikka, joissain paikoissa saattaa olla vielä erillinen veloitus per henkilö. Näille paikoille tarvii myös ottaa mukaan ns. bearbox, johon suljetaan kaikki ruuat ja muut vähänkään tuoksuvat jutut mitkä saattais houkutella karhuja paikalle. Nämä on huomattavasti pienempiä kuin leirintälueilta löytyvät vastaavat, eli ne on sinänsä helppo kantaa mukana mutta niihin ei sitten myöskään mahdu paljoa.

Oltiin ainoat telttailijat koko jättimäisellä leirintäalueella tuona yönä. Pine Island / Fort Myers KOA, Florida


Leirintäpaikkaa varatessa yleensä aina kysytään teltan ja auton mitat, jotta voidaan antaa oikean kokoinen paikka. Kaikki paikat on suomalaisittain reilun kokoisia, mutta koska jenkeillä on usein ihan hervottoman kokoiset autot JA teltat, sekä usein tykkäävät vielä pystyttää erillisen "ruuanlaittokatoksen" niin leirintäalueelle on tärkeää tietää oikeat mitat jotta ne jotka oikeasti tarvii ison paikan, myös saa sen ja ne joille riittää pienempi saa sitten sen pienemmän paikan. Ja tosiaan ne pienetkään paikat ei oikeasti ole erityisen pieniä.

Yleensä yhdelle leirintäpaikalle saa pystyttää 2 telttaa, joskus 3. Ihmismäärä on rajattu paikasta riippuen 6-8. Erikseen on ryhmäleirintäpaikkoja, joihin mahtuu isompikin poppoo.

Kuten hotelleissakin niin myös leirintäalueilla useimmiten paikka pitää luovuttaa klo 11 mennessä, ja sen saa lunastaa iltapäivästä yleensä aikaisintaan klo 14.

Joskus kun aamulla kömpii teltasta, teltan ovella odottaa ylläri. Tämä suloinen aasivanhus oli kerjäämässä aamupalaa "ovelta ovelle". Gunnison KOA, Colorado

Tämä leirintäalue oli täynnänsä vapaana vaeltavia riikinkukkoja. Santa Paula KOA, California


 KOA leikkareilla on usein ollut vastaanoton yhteydessä myös pieni kauppa jossa myydään jotain purtavaa sekä leirintätarvikkeita. Sieltä myös saa aamuisin kahvia, joissain se sisältyy leirintäyön hintaan ja joissain pitää maksaa extraa.
Muilla kuin KOA leirintäalueilla ei ole koskaan nähty kauppaa, eikä edes oikeastaan vastaanottoa vaan rekisteröinti tapahtuu joko pienenpienessä "kioski kopperossa" tai ihan leirintäalueen isännän leirintäpaikalla.

Hinnat vaihtelee suuresti, halvin mitä on ikinä maksettu on ollut 15$ ja kallein on tainnut olla lähes 70$. Pääsääntöisesti pyörivät siinä 30-40$ per yö, ja samalla hinnalla tosiaan yöpyy se 6-8 henkilöä, ei mene lisämaksua useammasta jos ei tuon yli mene.

Tämä koa tais olla kalleimmasta päästä missä on yövytty, mutta oli se myös upea. Orlando / Lake Whipporwill KOA, Florida


Leirintäkamat on ostettu usein Walmartista jossa on ihan kohtalainen valikoima retkeilyosastolla. Meillä taitaa nyt olla menossa kolmas teltta, joka on kyllä nyt kestänyt tosi hyvin, ne 2 ensimmäistä tais hajota heti ekalla reissullaan kotiin päin tullessa... ne ei tuolla lentokentällä käsittele niitä kovin kauniisti.  Nekin on edelleen kyllä käyttökelpoisia mutta pölyttyvät varastossa.
Viime viikolla ostettii mullekin vihdoin oma rinkka sekä ilmatäytteinen makuualusta joka on ollut kyllä aivan huippu tuolla reissatessa. Sata kertaa parempi kun perinteinen telttapatja. Nyt ois vaan vielä haaveena hommata sellainen kunnollinen, joka a) menee pieneen tilaan ja b) ei paina paljoa. Samoin tyynyn kanssa, koska ilman tyynyä mä en pysty nukkua ja sen pitää olla ihan KUNNON tyyny, ei auta tunkea makuupussin pussukkaan vaatteita ja sitä tyynyksi, silloin on niskat aamusta niin kipeenä että mistään ei tuu mitään.
Toistaiseks on aina ostettu joku parin dollarin tyyny reissun alussa, ja heitetty se sit vaan roskiin lopussa mutta sekin vie ärsyttävän paljon tilaa niin autossa kuin varsinkin siellä rinkassa enkä tykkää myöskään ajatuksesta aina ostaa uutta jonka kuitenkin heti kohta heittää roskiin.


Horse Cave KOA, Kentucky


Toistaiseksi me ei ole yövytty noilla backcountry paikoilla kuin kerran, eli ei ole tarvinut kantaa kamoja mukana vaan saanut ne suoraa autosta, joten ei oo niin pahasti häirinnyt se että kamat painaa tai vie tilaa mutta tulevaisuudessa kun tarkoitus on enemmänkin nukkua tuolla luonnonhelmassa niin koto Suomessa kuin maailmalla, niin tämäkin asia tulee erittäin ajankohtaiseksi.

Onko sulla kokemusta telttailusta jenkeissä, ja jos, niin onko lisätä vinkkejä mitä multa jäi tästä uupumaan?






Kommentit

  1. Tosi kiva ja informatiivinen postaus. Asun tällä hetkellä Saudeissa ja olen innostunut telttailusta. Haluan jatkaa sitä myös täältä lähdettyä!

    VastaaPoista
  2. Tämähän oli hyvä ja hyödyllinen postaus niille, jotka tykkää leirielämästä. Meilläkin on ollut nyt useamman kerran ollut puheissa telttailu kun tytär on sitä pyytänyt. Täytyy alkaakin nyt tosissaan suunnittelemaan jotain pikku irtiottoa teltan kanssa.

    VastaaPoista
  3. Telttailu on kyllä ihanaa kaikessa kamaluudessaan! Ja todellakin hyvä tapa säästää pitkä penni. Itse en ole vielä USA:n päässyt lainkaan, mutta tulevaisuudessa voisihan siitä tehdä telttaretken, nimittäin raha on ehkä se suurin este. Suomessa on kuitenkin tullut telttailtua jonkin verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Telttaillessa tosiaan hyvin kyllä säästää verrattuna hotelli/motelli majoituksiin. Moni onkin ihmetellyt kun kuullut meidän reissujen budjetteja, että eihän noi nyt niin pahoja ole olleetkaan, että saman veran menis rahaa tyyliin Kanarian lomalla. Niinhän se taitaa olla, varsinkin kun Kanarialle varmasti useimmiten otetaan se pakettimatka jossa on nimenomaan se hotelli.

      Poista
  4. Telttailu ja retkeily on itselleni tuttua puuhaa lapsuuden leirintäaluelomailuista ja partiosta, mutta USA:n telttailusta ei ole mitään hajua. Olikin mielenkiintoista lukea selkokielisiä kokemuksia ja vinkkejä sinne suuntautuvasta telttailusta. Unelmissa on joskus vielä kiertää Yhdysvaltojen ja Kanadan kansallispuistoja retkeilyhengessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin suunnittelemaan jos telttareissu kiinnostaa! Just varasin itse tänään taas pari majoitusta ensi kesän reissua varten. Meinas muuten olla monessa paikassa jo tosi kiven alla, eli ajoissa kannattaa olla liikkeellä varauksien kanssa.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus, jos telttareissua noilla suunnilla suunnittelee! Olisi kyllä hauskaa kokeilla itsekin. Toisaalta lämpimän suihkun puuttuminen voisi olla mulle liian kova paikka..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä kuitenkin melkeen joka paikassa on niitäkin leirintäalueita mistä suihkutkin löytyy. Toki poikkeuksia on tässäkin, mutta suunnittelulla siitä selviää! Ensi kesän reissulle juuri tässä katsellut majoituksia niihin kansalispuistoihin mihin ei vielä ennestään ole varauksia, ja totesin että joihinkin paikkoihin olen auttamattoman myöhässä ja esim North Cascadesin kansallispuistoon en löytänyt ainuttakaan suihkullista leirintäaluetta.
      Kuitenkin sekä puiston itä- että länsipuolella on juurikin nuo KOA leirintäalueet jotka on sitten hyvin varusteltuja, että ehkä niihin sitten.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?