7 patikkaa jotka aion toteuttaa tänä vuonna

Sain erään matkailuaiheisen postituslistan kautta haasteen listata 7 patikkaa jotka aion toteuttaa tänä vuonna, joten tässä tulee!
Osan osasin nimetä heti suoriltaan kun ovat jo olleet suunnitelmissa, osaa piti miettiä vähän pidempään.

Riippuen nyt vähän Suomen säistä, olettaisin että ennen toukokuun reissua ei keretä hirveesti vielä täälläpäin patikoimaan, eli aloitetaan toukokuun reissun patikoista jotka nyt jo tiedetään toteuttavamme jos ei mitään esteitä ilmene :

1. Yosemite Falls, Yosemiten kansallispuisto (California, USA)
Nämä vesiputoukset on nähty kerran lähempää ja useita kertoja kauempaa. Edellisellä Yosemiten vierailulla 2017 lokakuussa putous oli jo lähes kuiva, mutta ihasteltiin tätä patikkareittiä Taft pointin näköalapaikalta, näytti sopivan haastavalta ja reittkuvauksen puolesta sitä ilmeisesti onkin. Mikähän siinä onkin, että nää jyrkät, vaativammat patikat aina houkuttaa? Ehkä se, kun Suomessa on tottunut niin tasaseen niin vaihtelu virkistää?

Tuossa kuvan keskellä tämä iiiso vesiputois. No, tuollon heinäkuussa 2014 se ei ollut iso laisinkaan, vaan lähes kuivunut. Toukokuussa lienee aika päinvastoin...

2. Angel´s Landing, Zionin kansallispuisto (Utah, USA)
Tämä patikka tehtiin Villen kans jo kertaalleen 2017 häämatkalla, mutta kun tuonne ollaan taas menossa niin en malta odottaa että pääsen kiipeilemään tämän reitin uudestaan! Vaikka ekalla kerralla jännitin tosi paljon että riittääkö kantti kiivetä, kun loppuosa patikasta mennään lähinnä vuorenseinämää pitkin kiipeillen pitäen kiinni kallioon pultatusta kettingistä, mutta ei se ollutkaan ihan niin paha mitä etukäteen pelkäsin. Ja voi hitsi sitä tunnetta kun päästiin huipulle! Alas tullessa kyllä jalkoja hapotti jo niin pahasti että jalat tärisi väsymyksestä ja joutui todella keskittyä siihen alastuloon, mutta josko tällä kertaa yrittäis vähän paremmin valmistautua niin katotaan jos menis yhtään kevyemmin tällä kertaa. Ehdottomasti yks mun lempparipatikoista ikään! En tosin suosittele jos on kovasti korkeanpaikankammoa. Villellä on vähän, mutta ei niin pahasti etteikö tuosta olis selvinnyt.


Tuonne ylös harjanteelle sitä kiivettiin. Vastaantulijoita oli lähes koko ajan, ja kuten kuvasta näkyy niin reitti on kapea.

Viimeinen n. puoli mailia reitistä on niin jyrkkää ja osittain kapeaa, että päästäksesi ylös pitää ottaa tukea kettingistä.

Alkumatka patikasta on näin "helppoa", eli sen voi ihan kävellä ilman kettinkiä, heh. Aikamisen puuskuttamisen aiheutti meidänlaisille pullukoille. Ja tämän jälkeen siis vasta alkoi se vaativin osuus...

3. Navajo Trail, Bryce Canyonin kansallispuisto (Utah, USA)
Viime käynti Brycessä jäi todella todella pintaraapaisuksi ja silloin käppäiltiin ainoastaan kanjonin reunalla, nyt tekisi mieli laskeutua alaskin ja kuvauksen perusteella tämä reitti vaikuttaisi kivalta.




4. Golden Cathedral/Neon Canyon, Grand Staircase-Escalante (Utah, USA)
Tämän toteutuminen riippuu hyvin pitkälti säistä, nimittäin lähes 10mailia pitkä patikka sisältää 5 joen ylitystä ja jos joen pinta on kovin korkealla, niin ylitys jääkylmässä vedessä ei ihan hirmuisen kamalasti houkuta. Mutta oishan tää huikea!

5. Hellroaring, Yellowstonen kansallispuisto (Wyoming, USA)
Tämä meillä on ollu tarkotuksena polkasta jo pitkään, mutta aina se kaatuu johonkin. Viime vuonna ongelmaksi muodostui alkukesän hyttyset, joita tuolla polulla on kuulemma suorastaan pilvittäin. Nyt kun mennään toukokuussa, ei hyttysiä pitäis vielä olla mutta se voi olla vielä lumessa tai ainakin jäinen.

Kuva : pixabay

6. Håkin lenkki, Öja, Kokkola
Viime kesänä melkein käytiin tämä tallustamassa mutta päädyttiinkin sittenkin samasta paikasta lähtevälle Saaristoreitille. Kuvaus tästäkin reitistä oli silti niin kiva, että eiköhän tämä tule tänä vuonna tallusteltua kun on niin lähelläkin!

7. Ölökyn Ähkäsy, Hossan kansallispuisto, Kuusamo
Tätä reittiä lähdettiin talsimaan 2016 kesällä, mutta 4 edestakaisin poukkoilevan koiran kanssa osoittautui sen verran haastavaksi että jätettiin leikki kesken. Ensi kesänä voitais ottaa uusintayritys, jos vaikka tällä kertaa ottais vaan yhden tai kaks koiraa mukaan.



Nähtäväksi jää saadaanko kaikki toteutettua ja mitä kaikkia sellaisia patikoita mahtuu reitille mitä ei vielä osaa ajatellakaan!
Onko sulla patikointisuunnitelmia tälle vuodelle?

Kommentit

  1. Onpa ihania suunnitelmia! Kolme ensimmäistä voisin minäkin toteuttaa, koska aikomuksena on vihdoin lähteä kiertämään Kalifornian, Utahin ym. kansallispuistoja. Niissä kierteleminen on siis tämän vuoden suurimpia patikointisuunnitelmia. Mielelläni otan vastaan vinkkejä niihin! Angel's Landing houkuttelisi, mutten ole ihan varma, selviäisinkö siitä korkeanpaikankammoni kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yosemitea on kierretty moneen kertaan, täältä blogistakin löytyy parit postaukset aiheesta jos vinkkejä kaipaat :) (mm. tämä http://pinkkiksenreissut.blogspot.com/2018/12/yosemite-on-muutakin-kuin-yosemite.html)
      Angel´s Landing on kiva patikka vaikkei tuota lopun jyrkintä/kapeinta osaa meniskään. Ennen vaativinta osuutta on isompi tasainen alue, josta lähtee toinen patikkareitti toiseen suuntaan ja jossa moni huilaa ennen vaativamman osuuden aloittamista. Jos tuntuu että se vimppa etappi on liikaa, niin tuohon asti pääsee varmasti korkeanpaikan kammonkin kanssa!

      Poista
    2. Tämäpä oli hyvä tieto! Ehkä Angle's Landingia voisi lähteä katsastamaan ja kääntyä toiselle reitille, jos näyttää siltä, että jäisi viimeisellä etapilla vain muiden tukkeeksi.

      Poista
  2. On niitä. Muun muassa sun listan 1-3 patikat olisi tarkoitus tehdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja suunnitelmia siis! Olikos teillä milloin tulossa tuo reissu, kerkiänkö seurata ja inspiroitua teidän reissusta vai ollaanko me vuorossa ensin :D Mukavia patikoita!

      Poista
    2. Joo, kyllä se niin päin menee, että olette pari kuukautta ensin. :) Haluttiin, että lumet olisivat suurella todennäköisellä sulaneet niin, että suurin osa reiteistä olisi auki. Eipä tosin ole tullut seurattua onko siellä lumitilanne tänä vuonna samansuuntainen kuin Suomessa.

      Poista
    3. Huh, Zion ja Yosemite valley heinäkuussa kuulostaa hieman tukalalta patikointia ajatellen! Etenkin Zion, kun siellä tohon aikaan vuodesta on päivälämpötilat kevyesti siinä 35 tai ylikin.
      Yosemitessa suosittelen siis tuon Yosemiten laakson sijaan Tioga roadin varrella olevia korkeammalla sijaitsevia kohteita, kuten Tenaya laken aluetta. Siellä oltiin itse heinäkuussa 2014 ja siellä pärjäsi patikoidakin, kun lähti aikaisin aamulla, mutta laakson alueella oli niin tukalan kuuma että ainut mitä jaksoi tehdä oli pulahtaa jokeen.

      Poista
    4. Joo! Nuo lämpötilat on kyllä tiedossa sekä se, että yksin maisemista ei heinäkuussa saa nauttia... Tiettyjä kompromisseja oli ajankohdan suhteen kuitenkin tehtävä esimerkiksi Alaskan vuoksi.

      Poista
    5. Oijoi, teilläkö kuuluu Alaskakin suunnitelmiin <3 Me on sitä kaavailtu alustavasti 2021 kesälle kun silloin mahdollisuus ottaa kesäloma keskellä kesää.

      Poista
    6. Joo, Alaska on suunnitteilla ja monenlaista aktiviteettia siellä on tarkoitus tehdä. Anchorage, Katmain kansallispuisto, Seward ja risteily Kenai Fjordsin kansallispuistossa sekä Denali. Ja paljon enemmänkin kiinnostavia paikkoja siellä olisi.

      Poista
  3. Onpa hienot suunnitelmat niin Amerikassa kuin kotimaassa. Itse olen ottanut vastaan Matkahaasteen ja retki haasteen. Siinä myös tavoitetta kerrakseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tuota retkihaastetta vilaisin, vaikutti kiinnostavalta!

      Poista
  4. Wau! Mielettömiä maisemia tiedossa! Nuo Jenkkien maisemat on kyllä ihan omaa luokkaansa - mutta toisaalta niin ovat ne Suomenkin maisemat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, molemmissa puolensa ehdottomasti! Ehkä siitä johtuen että täällä Pohjanmaalla on niin tasaista, itse aina hurmaannun vuorista. Ja Itä-Suomen/ Lapin nyppylöistä!

      Poista
  5. Kuullostaa upeilta patikoilta, olisi mahtavaa päästä tuonne Yosemiten kansallispuistoon, mutta näyttää siltä, että se ei minun kohdalla toteudu lähiaikona. Hienoja kuvia, tuon jyrkän reitin jättäisin suosiolla väliin. Suomessa yritän tänä vuonna päästä Mathildedahlin järvikierrokselle sekä Torronsuosta olen viime aikona nähnyt upeita kuvia, joten se kiinnostaa, sitten pitkäaikaiset haaveeni on pieni karhunkierros sekä Jaakobintie Espanjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten en ollut koskaan kuullutkaan Jaakobintiestä, pitääpä perehtyä paremmin, tää vaikutti mielenkiintoiselta! Kiitos vinkistä!

      Poista
  6. Hienoja maisemia varsinkin Yhdysvaltojen puolella. Ihailen ihmisiä, jotka lähtevät pitkille vaelluksille, varsinkin tuo kipuaminen yhdessä kuvassa näyttää hankalalta. Ehkäpä pitäisi itsekin koettaa mennä vähän mukavuusalueen ulkopuolelle ja lähteä vaellusmatkalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa noista meidän suunnitelmista ei niinkään pitkiä ole, mutta toki jyrkkyydessään ja nousuissaan vaativia. Menee niihin silti enemmän aikaa kuin Suomessa huomattavasti pitemmän matkan tarpomiseen, kun korkeuserot on niin paljon pienemmät (etenkin täällä rannikolla)

      Poista
  7. Nyt tuli lista, jonka voisin itsekin hyvillä mielin kopioida. Noissa Pohjois-Amerikan maisemissa olen itsekin joskus teininä käynyt mutta sen jälkeen tie vienyt aina jonnekin muualle. Mutta maisemat ovat tuolla aivan uskomattomia. Kaksi viimeistä oli sen sijaan vieraita mutta vaikuttaa kiinnostavilta. Rannikolla, vaikka maaston korkeuseroja ei olekaan, maisema on usein silti hyvin vaihtelevaa. Etenkin toi Kokkolan vinkki tulee ehkä jopa käyttöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait vinkkiä omiinkin rientoihin :)
      Tuon Håkin lenkin saatetaan käydä jo tänään polkasemassa, jos aikaa (ja energiaa) jää tarpeeksi vielä hierojakäynnin jälkeen.

      Poista
  8. USA:n kansallispuistot on kyllä kohteita, joissa haluaisin tulevaisuudessa vielä käydä. Etelä-Suomen lähikohteet, joihin pääsee julkisilla ovat tulleet jo tutuiksi ja nyt houkuttaisi pidempi reissu esimerkiksi Lapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin tuumasta toimeen :) Upeita patikoita löytyy läheltä ja kaukaa!

      Poista
  9. Mielettömät suunnitelmat teillä! Voi kun voisin hypätä teidän matkaan. Tuo Angel´s Landing kiinnostaisi kovasti mutta toistaiseksi meillä on ollut aina lapset mukana Zionissa, niin se on pakosta jäänyt väliin. Bryce Canyonille patikoitiin alas, ja oli ehdottomasti sen arvoista. Mielestäni kanjoni oli kauniimpi pohjalta katsottuna kuin ylhäältä. Mutta hei, tuo Öjan polku!!! Nyt on ensi kesänä pakko käydä. Nimi kuulostaa tutulle mutta muuten en olisi tällaista muistanut. Viime kesänä vähän noilla nurkilla etsittiin niitä korsoja joita siinä metsässä pitäisi olla mutta eipä löytynyt. Tiedätkö missä ne on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääsette vielä Angel´s Landingille, se on kyllä vaan niin upea! Siellä suunnalla kuitenkin reissaatte säännöllisesti niin joku kerta jätätte lapset sukulaisten hoivaan ja otatte pari päivää itselle? ;)
      En ole ihan varma mitä tarkoitat korsoilla, mutta jos meinaat niitä jääkäritupia sun muita, niin ne oli ihan tuon saaristolaisreitin varrella mitä viime vuonna kierrettiin. Voin laittaa tarkempia ohjeitakin jos ne on niitä mitä tarkoitit :)
      Ja hei nyt viimistään kyllä ens kesänä pitää nähdä kun tuutte tänne päin!

      Poista
  10. Vaikka patikointi onkin yksi rakkaimmista harrastuksistani, en ole vielä koskaan selvinnyt USA:an patikoimaan. Jonain päivänä vielä. Näyttää tosi upeilta nää kaikki! Viime syksynä käytiin kiertää Hossassa Ölkynperä, mutta Ähkäsyä ei harmillisesti ehditty. Nyt olen katellut Montenegron patikointimahdollisuuksia, sillä sinne olisi kesällä tarkoitus matkustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, Montenegrosta oon kuullut tosi paljon hyvää! Itse käytiin Kroatiassa pari vuotta sitten, mutta harmillisesti ei aika riittänyt lähivaltioihin. Vielä joskus pitää päästä sinnekin suunnalle paremmalla aikaa!

      Poista
  11. Mahtavia suunnitelmia! Itse olen parin vuoden sisään innostunut patikoinnista, mutta varovaisesti ajattelin aloittaa ihan lähimaastosta - Vaasassa on onneksi ihania patikointimaastoja. Haaveilen joskus lähteväni Sloveniaan patikoimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä joskus käydä muuten Vaasankin suunnalla myös patikoimassa, yleensä siellä tulee käytyä vaan kavereita tapaamassa/sukuloimassa. Mulla on harmillisen vähän tietoa näistä ei-kansallispuistojen patikointimahdollisuuksista, jotka on jossain muualla kuin tässä ihan lähellä. Lähikohteistakaan en varmasti tiedä läheskään kaikkia.
      Slovenia kuulostaa upealta myös!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?