Upea Glacierin kansallispuisto

Mitä ihmettä, enkö ollut vielä koskaan aikaisemmin omistanut postausta Glacierille?
Tämä vääryys on korjattava välittömästi sillä paikka on niin kertakaikkisen upea että ansaitsisi kyllä vaikka useammatkin postaukset!
Puistossa riittäis etenkin patikoinnista pitäville koettavaa varmasti vuosiksi!

Nämä kirkasvetiset vuoristojärvet!! <3

Viime aikoina olen huomannut kaipaavani nimenomaan Glacieriin usein, joten viime kesän reissu taisi tehdä vaikutuksen vaikka eläinbongauksia ei juurikaan ollut.
Leirintäalueella jutusteltiin useiden muiden matkailijoiden kanssa ja ne oli joka ikinen nähneet ihan hirveesti karhuja, eräskin pariskunta pelkästään yhden aamupäivän aikana yksitoista! Me vaan ei onnistuttu näkemään ainuttakaan, kuten ei edelliselläkään Glacierin vierailulla 2015 syyskuussa.
Tosin, Beaver Pondsin patikkapolulla tuli suorastaan höyrävän tuore karhunkasa vastaan, silloin tuli kyllä muutamia ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja tuli pälyiltyä ympärille poikkeuksellisen tarkasti.


Beaver Pondsin sukelteleva hirvi

Meidän viime kesän reissu sattui juuri jenkkien itsenäisyyspäivän viikonlopulle, joten porukkaa riitti joka paikassa. Onneksi meillä oli ennakkoon varattuna leirintäpaikka St. Maryn/East Glacierin KOA:lta kolmelle yölle, joten majoituksen kanssa ei ollut mitään ongelmia.
Jotkut patikkapolut oli tosi ruuhkaisia jopa siinä määrin että porukkaa tuli vastaan/ sai ohitella hitaampia lähes jatkuvalla syötöllä, mutta nämä oli niitä kaikista suosituimpia patikoita kuten  Hidden Lake trail, joka lähtee Logan visitor centeriltä.Vaikka kyseisen paikan parkkialue on iso, on sieltä silti usein vaikea löytää parkkipaikkaa joten mikäli haluaa välttää parkkiongelmat, kannattaa saapua mahdollisimman aikaisin! Logan Passin alue on puiston suosituimpia alueita.
Meillä kävi hyvä säkä ja saatiin paikka samantien, vaikka kello oli siinä kohtaa jo pitkällä aamupäivässä ja alueella oli merkit että parkkipaikka on täynnä. Monia autoja sielä silti ajeli etsimässä paikkaa.

Alkumatka patikasta on näinkin helppokulkuista...

..mutta aika pian päästiin lumirajalle (ja näyttämään miten suomalaiset selviää lumella kävelystä näemmä huomattavasti muita näppärämmin, heh!)

Hidden Lake

 Reitti oli loppumatkasta suljettu, koska järvellä oli ollut useita harmaakarhuja kalastuspuuhissa jo pitemmän aikaan päivittäin. Me missattiin nekin bamset, vaikka miten yritettiin tiirailla näköalatasanteelta alas järvelle.
Osittain tuo polku oli vielä ihan lumen peitossa, ja meitä suuresti huvitti aasialaiset turistit jotka kahlas siinä lumessa sandaaleissa / flipflopeissa.
Tuolla polulla päästiin näkemään tosi läheltä muutamia lumivuohia, myös tosi suloinen pikku kili!

Lumivuohi <3

Villikukkien määrä kesä-heinäkuussa oli kyllä melkoista silmänruokaa!

Logan Passilta lähtee muitakin patikkapolkuja, joista meitä jäi kiehtomaan parikin, samoin muualla puiston alueella on patikoita jotka halutaan ehdottomasti vielä joskus käydä nautiskelemassa.
Kaikki nämä on aika vaativia patikoita, mutta jos olet suuntimassa tuonne päin ja patikan vaativuus ei pelota, suosittelen perehtymään näihin!
Highline trail kulkee ylhäällä jyrkän vuorenrinteen kupeessa ja on jopa 19km pitkä reitti, yhteen suuntaan. Glacierissa kulkee kuitenkin Shuttle busseja, joilla pääsee näppärästi takaisin aloituspisteeseen auton luokse. Onhan tämä pirun pitkä reitti kun ottaa huomioon vielä nuo korkeusvaihtelut reitin pituuden lisäksi, mutta vielä me tämäkin käydään joskus räpiköimässä.
Granite Park Chalet nousee 747metriä 6,8km matkalla, sekä sama reitti sitten takaisin. Perillä on retkeilymaja josta löytyy 12 majoitushuonetta. Hinta on n. 200e/ yö per 2hh. Paikassa ei ole sähköjä, mutta yhteiskeittiöstä löytyy kaasuliesi jos haluaa tehdä ruokaa.
Grinnel Glacier tarjoilee huikeita maisemia kera jäätikön! Tämä oli tavoitteena patikoida jo viime kesänä, mutta koska meidän Glacierin aikana oli niin törkysen kuumat päivät ei haluttu lähteä kipuamaan reilun 6km verran ajoittain hyvinkin jyrkkää polkua edestakaisin, kuumakiukkua peläten heh. Oli varmasti oikea ratkaisu, sillä jopa puolet lyhyemmällä ja huomattavasti tasaisemmallakin reitillä meinasi puhti loppua siinä kuumuudessa.

Nämä seuraavat kuvat tuolta aivan liian kuumalta patikalta, St Maryn alueen vesiputouksilta.
Tarkoitus oli mennä Virginia Fallseille asti, mutta kuumuus vei voiton ja käännyttiin St Mary Fallseilta takaisin. Vaikka patikka itessään ei ollut mikään super pitkä tai vaikeakulkuinen, tuo täysin avoimessa maastossa keskipäivällä patikointi ei ollut ehkä paras idea lähes 30 asteen helteessä.
Metsäpalo on vienyt lähes koko reitin varrelta kaikki metsät, joten varjopaikkoja oli hyvin vähän tarjolla.





Yksi iltapäivä omistettiin Many Glacierin alueelle. Tarkoitus oli lähteä sieltä joku lyhyempi patikka käpsyttelemään kuin tuo Grinnel Glacier, tai vaihtoehtoisesti jonkunmatkaa edestakaisin Grinnel Glacierin polkua mutta sinne päästyämme huomattiin että joka paikassa oli isot plakaatit varoittamassa alueella rellestävistä karhuista, leirintäalueeltakin oli muut paitsi matkailuautoilla leiriytyvät häädetty pois, teltassa ei ollut turvallista. Vaikka oltiinkin kovasti karhubongausta vaille, tuntui silti viisaammalta jättää tuo patikka silloin välistä...
Sen sijaan päädyttiin syömään Many Glacier Hotellilla olevaan Swiss Loungeen.
Ruuassa ei ollut kehumista, mutta ai hitsi miten upeat miljöö!
Tuohon hotelliin on PÄÄSTÄVÄ vielä joskus majoittumaan, ai hitsi miten upeaa oli ihailla vuorten takaa lähestyvää ukkosta, kun joka puolella ympärilä kohosi toinen toistaan upeampia lumihuippuisia vuoria.  Pelkkä muisto siitä hetkestä saa onnentunteen läikähtämään sisällä.

Many Glacier Hotel

Taisi olla niin, että joka ikinen päivä mitä tuolla vietettiin, niin iltapäivästä/illasta/yön ukosti. Tosi vähän tuli kyllä oltua leirintäalueella, vaan aika pitkälti oltiin aina koko päivä menossa.
Tuo(kin) KOA leikkari oli kyllä aivan mahtava, sieltä löytyi kaikki tarpeelliset palvelut pyykkituvasta pitseriaan. Ja miten ihana olikaan nukahtaa telttaan, kun sade ropisi kattoon ja ukkonen jyrisi.
Ja nämä maisemat suoraan omalta teltalta, ahh!!





Sen verran isosta alueesta on kuitenkin kyse, että vielä tälläkään vierailulla ei päästy tutustumaan puiston jokaiseen kolkkaan. Seuraavalla kerralla sitten taas lisää, ehkä jo 2021 kesällä jos haave Kanadan/Alaskan roadtripistä toteutuu.

Kommentit

  1. Ensi kesänä on tarkoitus käydä tuollakin, maisemat näyttävät kuvista kyllä älyttömän hienoilta. Highline trail kiinnostaa, mutta kesän kuumuudessa saattaa kyllä jäädä tekemättä, sen verran hienoihin paikkoihin tuolla pääsee varmasti helpomminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Highline trailia voi toki mennä vaan osankin matkaa, jos tuntuu että kuumuus on liikaa. Toki tuolla noinkin korkealla vuoristossa se ilma ei onneksi ihan niin järkyttävän kuumaa ole. Maisemat on kyllä aivan mykistäviä, ja nuo ihan super super kirkasvetiset vuoristojärvet aivan vertaansa vailla. Ei kyllä Suomesta noin kirkkaita vesiä löydy, heh.

      Poista
  2. Ihana lumivuohi ja mahtavat maisemat! Vuoristo hivelee aina silmiä, olisipa ihana herätä noihin maisemiin. Toivottavasti meidänkin tie vie joskus Glacieriin, mutta meidän surkealla eläinbongaustuurilla tuskin yhtään karhua tai muutakaan pörröistä bongattavaa tiellemme osuisi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuolla kyllä varmasti täysin eläinbongauksilta välty edes huonolla tuurilla! Ainakaan jos siis tietää minkälaisissa paikoissa otukset vähänkään viihtyy :) Ehdottomasti yksi upeimmista kansallispuistoista joissa on käyty, kannattaa kyllä ehdottomasti käydä jos vaan mahdollista!!

      Poista
  3. Siis wau mitä kuvia ja maisemia!!! Todella upeat näkymät, ja taatusti tuo luonnonkukkien loisto on sykähdyttävä. Tuolla kyllä silmä ja sielu lepää, tosin karhujen läsnäolo hieman saattaa tuoda ylimääräistä sydämentykytystä. Ja tuo veden kirkkaus on hämmästyttävä.

    VastaaPoista
  4. Kauniita maisemia! Näistä tuli ihan Kanadan Kalliovuorten huikeimmat näköalat mieleen. Hetken jo mietinkin, että onko tämä Kanadasta mutta Glacier taitaa olla Yhdysvaltojen puolella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri ja juuri Yhdysvaltojen puolella on tämä, sisarpuisto Waterton Lakes sitten Kanadan puolella :)

      Poista
  5. Ihan mahtavan kaunista! Me ollaan monesti suunniteltu reissua noihin maisemiin, joten oli kiva lukea ja nähdä kuvia. Yksitoista karhua yhdellä reissullaa.. huh huh! Jossain vaiheessa olisi voinut alkaa pelottamaan. Vitsi kun ei aika riitä (miehen lomat siis) kaikkeen mitä haluaisi tehdä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?

Gibraltarin ihanat apinat