Usan roadtip 2022, Osa 13 ; Colorado / Great Sand Dunesin kansallispuisto

Se taitaa kuulkaa olla tämä reissu paketissa tämän postauksen jälkeen!
Johan sitä onkin tullut tarinoitua. 


Oltiin siis päädytty edellis iltana Monte Vistan kaupunkiin josta ei ollut Great Sand Dunesiin pitkä matka.
Tarkoitus oli keretä sinne hyvissä ajoin ennen kuin lämpömittari kohoaa liian korkealle ja kuumakiukku iskee ja kyllä siinä jossain määrin onnistuttiinkin. Hiekkadyynit näkyi jo kaukaa ja oli paljon komeammat mitä oli edes osattu kuvitella. Oltiin reittiä suunnitellessa vaan bongattu kartalta että jaa tällänen puisto, mutta ei oltu tehty kertakaikkiaan mitään taustaselvitystä millaseen paikkaan oltiin menossa joten koko komeus pääsi yllättämään. Ensimmäisenä piti tietenkin käydä vierailijakeskuksessa hankkimassa vähän lisää tietoa ja vessassa.


Kun päästiin lähemmäs rupes dyyneillä näkymään liikettä, pienempieniä pisteitä kulkemassa ylös alas. Ihmisiä siis. Mitään polkujahan tuollaisilla dyyneillä ei tietenkään mee kun ne muuttaa muotoaankin tuulien myötä, joten jokainen kipus sieltä mistä parhaaksi näki. Melkoisen kuumalta tuntui hiekka joten pakko oli kulkea kengät jalassa vaikka nehän oli jatkuvasti täynnä hiekkaa. Heti alussa piti ylittää pieni märempi alue, jossa oli juuri ja juuri sen verran syvää parin metrin matkalta sama mistä yritit mennä yli, että hetkiseksi oli kengät pakko ottaa pois jos ei halunnut niitä kastella. Ihana laittaa sitten märät, hiekkaiset jalat kenkiin :D




Oltiin alunperin suunniteltu että kiivetään ihan ylös asti, mutta aika nopeeta kävi ilmi että ei kyllä mitenkään keretä ennenkuin on liian kuuma. Eikä olis kyllä jaksettukaan. Aina katottiin joku nyppylä, että tuolle vielä. No okei, vielä tuolle. Silti tuntui ettei päästy kyllä edes loppujen lopulta lähellekään huippua, edes puoliväliin. Tasaiseen tahtiin piti tietenkin pysähtyä puuskuttamaan, juomaan ja vain ihailemaan maisemia.



Paljon oli porukkaa myös "hiekkalautailemassa" ja lautoja sai myös vuokrata alueelta. 
Tässä parit tyylinäytteet 



Pitihän sitä kyllä sitten itekin vähän leikkiä. Tuuli oli melkoinen ja ilmeisesti onkin tuolla aika usein, koska joka paikassa oli varoituksia siitä miten paljon tuo "hiekkapuhallus" voi tehdä jaloille hallaa. Vaikka me ei kauhean pitkään tuola ylhäällä oltukaan, kyllä saatiin tuta miten kipeetä ne puuskat otti. Voin vaan kuvitella miten kipeet jalat olis jos ois ollut koko päivän tuolla!





Lopuksi käytiin vielä kääntymässä "Point Of No Returnilla" ennenkuin otettiin suuntimat takaisin Texasiin. Olishan sitä tuollakin enemmän aikaa viettänyt ja tutkaillut myös ympäröiviä vuoria, mutta nyt ei aika antanut periksi. Ja seuraaviksi päiviksi oli luvattu vieläkin kuumempaa keliä. 
(ei sillä, seuraavat päivät Texasissa lämpötila oli joka päivä yli 40...)


En tiedä mitä tuolla oli tapahtunut, mutta seuraavat päivät meidän auton oikea takarengas oli aina aamuisin tyhjentynyt. Ei kokonaan, mutta siinä missä muissa oli paine 2,3 niin tuossa se tippu aina sinne 1,5-1,7 yön aikana. 
Pysyi sitten taas päivän, kun sen täytti... ehkä lämpötila? Tiedä häntä. 

Ainuttakaan kuvaa mulla ei näemmä enää loppureissulta Teksasista ole, tosin ei me oikeen mitään mielenkiintoista nähtykään. Ja kuten sanoin, lämpötilat oli tosiaan niin hurjat että vietettiin aikaa vaan ilmastoiduissa autossa, ravintoloissa, ostoskeskuksissa/kaupoissa ja hotellissa :D 
No, olihan sitä ajoakin tossa vielä sen verran että ei siinä kauheesti jääny aikaa kulutettavaksi. 

Reissu oli jälleen kerran oikein onnistunut, koronan sairastamisesta ja kaikista muuttuneista suunnitelmista huolimatta. Monta sellaista uutta kohdetta löytyi taas mihin haluaa takaisin. 


Nyt on tässä ollut kovat pohdinnat että mitäs muita otetaan ens vuonna agendalle kuin Yellowstone. Lähtiskö pohjoseen Glacieriin, mahdollisesti Kanadaan Jasperiin ja Banffiin vai sittenkin länsirannikolle? Mulla on ollut mahdoton Kalifornia ikävä tässä, mutta koska ajankohta tulee olemaan elokuu en oo ihan varma kestänkö sitä kuumuutta. Toisaalta, haluaisin Lassen Volcaniciin ja Crater Lakelle, jotka on sen verta korkealla vuoristossa että ehkä sielä ei oo tukahduttavaa. Yksi vaihtoehto olis Yellowstonesta itään, me on jo monta vuotta puhuttu että kun lähes joka ilta katotaan telkkarista tallenteista Dr. Polia niin pitäshän nekin huudit käydä tsekkaamassa. 

Ja oishan tässä vielä talvilomakin, siihen on alle kuukausi eikä oo ollenkaan päätetty kohdetta vielä! Vaihtoehtoja on joku Espanjan kohde, Florida tai Kalifornia ja jotenki tuntuu että koska aikaa ei oo kuin reilu viikko niin päädytään Espanjaan. Vaihtelu virkistää! Kuukauden sisäänhän sen näkee.
Ja joulukin ollaan reissussa, varattiin nimittäin Iso-Syötteeltä mökki ja vietetään tänä vuonna perinteistä poikkeava joulu. Eilen ostettiin Villelle jopa murtsikkasukset, ihmeiden aika ei ole ohi!

Kommentit

  1. Jenkeissä todellakin riittää kohteita mistä valita, ja jos vielä Kanadan alueetkin on vaihtoehtojen listalla, niin tutkittavaa riittäisi vuosikausiksi! Nuo hiekkadyynit näyttää hienoilta, mutta epäilemättä on hidasta ja raskasta kulkea tuolla. Ja ilmeisesti siis voi olla myös vähän kivuliasta, jaiks. Meillä on USA:n road tripit vielä aloittamatta, mutta varmasti jossain vaiheessa siirrytään sinne vähän pidemmäksi aikaa.

    VastaaPoista
  2. Hiekalla kävely on todella raskasta ja siihen vielä päälle ylämäki ja kuumuus, niin huh! :D Upealta näyttää ja tuo kuulostaa niin tutulta, että vain matkan päällä katsoo jonkun paikan mistä ei oo mitään ennakko tietoja, joten saa usein yllättyä positiivisesti :)

    VastaaPoista
  3. Hienon näköiset on dyynit! Kunnon päälle hiekassa tarpominen kyllä käy, ylämäkeen varsinkin. Täälläkin on USA:n ja erityisesti Kalifornian matka ollut tulilla jo pitkään, mutta vielä ei olla Tanjan vanhoja kotikulmia ehditty katselemaan.

    VastaaPoista
  4. Kuvista ei hahmota dyynien korkeutta. Mutta ilmeisesti jonkin verran duunia vaatisi kävellä sen hiekkalaudan kanssa huipulle, että saisi laskea alas. Sitä olisi kyllä hauska kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Jenkeissä on kyllä niin paljon huikeita kansallispuistoja! Näistä dyyneistä mieleen tulee tietysti myös niinkin tuttu ja turvallinen kuin Gran Canaria, jossa on mukava Maspalomasin dyyneillä kävellä ja kiipeillä.

    VastaaPoista
  6. Tuo matka kuulosti kyllä todella onnistuneelta! Dyyneille kiipeäminen on tosiaan raskasta puuhaa. Mieleen tulee omat kiipeilyt Namibian Sossusvleissa, jossa oli myös erittäin kuuma. Samoja suunnitelmia meilläkin muuten on tulevaksi vuodeksi, upeilta näyttävät kuvat noista mainitsemistasi paikoista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?