Yosemite on muutakin kuin Yosemite Valley

Kun joku aika sitten kirjoitin yhteenvedon meidän vierailemista kansallispuistoista USA:ssa, huomasin saman mitä olin huomannut pariin kertaan aiemminkin eri yhteyksissä; moni ihminen tietää Yosemitesta vain Yosemite Valleyn eli Yosemiten laakson. Vaikka olisi vieraillutkin Yosemitessa, niin muut puiston alueet on jääneet kokematta.

Kyllähän tuo laakson alue on aivan huikea mitä maisemiin ja luontoon tulee, ei sen puoleen. En jättäis missään nimessä käymättä siellä jos sinne päin sattuu, mutta suosittelen kyllä lämpimästi tutustumaan vähemmän tunnettuihin alueihinkin.


Ja se suurin syy siis miksi suosittelen muitakin alueita on se väenpaljous. Kyllä Yosemite Valleyssakin sekaan mahtuu, mutta kun ainakin itsellä isoin juttu siinä luonnossa liikkumisessa on se luonnonrauha ja luonnon äänet sekä eläinbongaukset, niin tuolla siitä ei pääse nauttimaan. Toistaiseksi kaikilla patikkareiteillä joilla ollaan käyty jotka lähtee Yosemite Valleystä, on ollut porukkaa niin paljon että koko aika joko joku tulee vastaan tai itse ohittelet hitaampia kulkijoita.
Muutoin kyllä nuokin reitit on tosi upeita.
(pahoittelut muuten kuvien huonosta laadusta, joka kerta kun tuolla on käyty on ilma ollut enemmän tai vähemmän savuinen metsäpaloita johtuen joten kirkkaita kuvia on vaikea saada)


Vaikka patikkareitit ei oliskaan se kiinnostuksen kohde, niin myös muut kohteen Yosemite Valleyn alueella on täyteen tupattuja. Ravintoloista on vaikea löytää pöytää, museoissa joudut pahimmillaan jonottamaan että pääset edes ostamaan lipun, saatika kiertämään museota.
Tiedän monta, jotka on Yosemite Valleyn perusteella tuominneet koko puiston kamalaksi paikaksi ihmismäärän takia ja mua se jää aina harmittamaan kun tiedän että muualta puistosta löytyy sitä rauhaakin.

Meilläkin kokemusta on lisäksi vain kahdesta paikasta, Hetch Hetchystä puiston luoteisosassa, sekä Toulumne Meadowsin alueesta puiston koillisosassa.


Hetch Hetchyssä käytiin viime vuonna lokakuun alussa, ja koko muutaman tunnin patikkareitin aikana nähtiin ehkä 5 muuta porukkaa.
Valittiin reitiksi järven pohjoispuolen rantaa pitkin kulkeva, useammalle eri vesiputoukselle johtava reitti. Maisemat oli aika erilaiset kuin muualla Yosemitessa, vuoret ei ollut yhtä pyöreitä ja vaaleita ja "pelkkää kiveä" vaan niillä kasvoi enemmän myös pensaita ja puita. Ois mielenkiintoista nähdä miltä alue näyttää keväällä tai alkukesästä, kun villikukat kukkii. Nyt syksyllä siellä oli kyllä edelleen lehdet puissa, ja auringossa +20 lämmintä mutta silti näki selvästi että kesä on jo ohi ja oli jotenkin paljon synkempää, ihan kuin Suomen syksyssäkin.



San Franciscoon ja sen ympäryskaupunkien vesijohtovesi muuten johdetaan Hetch Hetchyn patoaltaasta. Pato on valmistunut 1923, vaikka sitä alettiin tekemään jo 1914.


Toulumne Meadowsin leirintäalueella majoituttiin Elinan kanssa 2014 heinäkuun alussa. Oli ihanan lämmin, mutta ei kuitenkaan tuhottoman kuuma koska oltiin sen verran korkealla vuoristossa. Itse olin ihan poikki 3 päivän ajorupeaman jälkeen joten jäin leirintäpaikalle elpymään kun Elina kävi patikoimassa (ajettiin Yellowstonesta Yosemiteen lähes yhtä soittoa, vain yöpyen välillä motelleissa mutta päivät meni ajaessa ja yhtä pientä pätkää lukuunottamatta ajoin itse koko matkan).
Hämärä rupes jo laskeutumaan kun Elina tuli takaisin Lembert Domelta, joten painuttiin pehkuihin. Kun tultiin leirintäalueelle portilla kerrottiin että edellisyönä oli mustakarhu käynyt leirintäalueella etsimässä ruokaa, joten ei pitäis ihmetellä jos yöllä kuuluu pauketta, se on "vaan" puistonvartijat jotka pelottelee karhuja ampumalla ilmaan. Ei siis uskallettu nukkua teltassa vaan levitettiin takapenkit ja pistettiin sinne maate :D

Yosemitessa ei sinällään karhuista ole niin vaaraa koska siellä ei ole vuoden 1920 jälkeen ollut harmaakarhuja, ainoastaan mustakarhuja. Tuolloin kuitenkin ekalla reissulla pelkäsin vielä hirveästi myös mustakarhuja. Nykyään uskaltaisin jo nukkua teltassa vaikka mustakarhuja alueella oliskin.
Kertaakaan ei olla kyllä itse mustakarhujakaan Yosemitessa nähty, vaikka esim Yellowstonessa niitä on tullut vastaan useitakin.

Seuraavana päivänä jaksoin sitten minäkin vähän polun päälle kun oli edellisilta levättynä. (jännä muuten miten oon tässäkin asiassa muuttunut sillain, että tuolloin mulla ei ollut ollenkaan niin iso hinku patikoida, se ei mukamas ollu niin mun juttu, mutta tuon reissun jälkeen olin niin vakuuttunut siitä miten just patikoimalla näkee ne parhaat palat puistoista että oon ruvennut jopa Suomessa hinkumaan polulle vähän väliä,saatika sitten reissussa!)



Yosemitessa kulkeminen on tehty helpoksi myös vaikka ei olisikaan omalla autolla liikenteessä, nimittäin puiston teitä eestaas kulkee busseja nonstop pitkin päivää. Päästiin siis heti leirintäalueelta bussin kyytiin ja mentiin vaan niin pitkästi kun vastaan tuli tarpeeks houkuttavan näköinen paikka ja jäätiin kyydistä pois Tenaya Lakella. Reitiksi valikoitui järven ympäri menevä reitti. Aivan ihana reitti olikin! Näin jälkikäteen kun olen kiertäny muissakin kansallispuistoissa, voin sanoa että tuosta reitistä tuli jotenkin tosi paljon mieleen Grand Tetoneilla oleva Jenny Laken ympäri kulkeva reitti. Jenny Lake tosin on pitempi ja maastoltaan vaativampi, mutta muuten siinä oli paljon samaa.
Kun oli saatu järvi kierrettyä niin huljuteltiin hetki varpaita kylmässä vuoristojärvessä. Uimaan ei kyllä tehnyt mieli vaikka hiki olikin, oli nimittäin sen verta kylmää vettä! Heinäkuun alussa vuorenhuipuilla on vielä kovastikin lunta, ja ne sulaa suoraan näihin vuoristojärviin.
Takaisin leirintäalueelle paluu onnistui näppärästi myös bussilla.


 Varsinaisesti ei kuulu Yosemite Valleyyn nämä seuraavat kuvat, mutta melkeen kuitenkin. Nämä siis upealta Glacier Pointilta ja Taft Pointilta, Yosemite Valley on siis tuolla alhaalla.
Tuolta ylhäältä on kertakaikkisen hienot maisemat joita pääsee ihailemaan kunhan vaan löytää autolle parkkipaikan. Auringon noustessa ja laskiessa siellä on eniten porukkaa eli silloin voi joutua jonottamaan että saa paikan. Me päästiin säkällä heti parkkiin kun ekalla kerralla tuolla vierailtiin 2015 syyskuussa, juuri ennen auringonlaskua. Viimeks 2017 jouduttiin odotella n. vartin verran vaikka oltiin jo iltapäivästä paikanpäällä. Vaikka tuolla onkin paljon porukkaa niin minusta tää on upein paikka Yosemitessa, ainakin mitä on tähän mennessä nähty.



Seuraavalla Yosemiten vierailulla haluaisin kiivetä Half Domelle joka näkyy mm. tossa 2 kuvaa ylöspäin keskellä. Sinne vaan ei niin vain patikoidakaan, vaan sinne tarvii luvan koska kyseiselle patikkareitille päästetään vaan rajoitettu määrä vierailijoita per päivä (225 päiväpatikkapaikkaa ja 75 yön yli vaellus paikkaa, yhteensä siis 300 lupaa). Lupia voi hakea maalisk kyseiselle patikkareitille päästetään vaan rajoitettu määrä vierailijoita per päivä. Lupia voi hakea vain joko ennakkoon maaliskuun aikana kevättä-kesää-syksyä varten, tai päivittäisessä arvonnassa jossa on vain 50 paikkaa.
Koska halukkaita hakijoita on niin paljon ja lupia niin vähän, myös ennakkoon haetut luvat arvotaan.
Yhdellä arvontavoitolla voi lunastaa max 6 lupaa.
Luvista pitää myös maksaa. Maksu oli 2018 tietojen mukaan 6$ per varaus, plus 10$ per henkilö.

Mulla ei ole ainakaan toistaiseksi tarkoitus tehdä Yosemitesta itsestään toista postausta, joten tähän loppuun vielä pikkuisen siitä Yosemite Valleystä, onhan se kuitenkin aika iso osa Yosemitea.
Leirintäalueita löytyy useita laakson alueelta, joista me ollaan yövytty Upper Pinesilla ja North Pinesilla, molemmat oli kivoja. Näiden lisäksi alueelta löytyy ainakin hotelli, mökkejä ja telttamajoitusta jotka siis valmiiksi pystytettyjä isompia telttahökkeleitä, vähän ku mökkejä mutta kankaisia.


Myös muita palveluita löytyy; ravintola, kauppoja, posti, museo, visitor center...
On myös iso parkkipaikka päiväkävijöille mutta kävijämäärästä johtuen parkkipaikkaa voi silti olla vaikea löytää. Me ollaan onneksi löydetty se suht vaivattomasti tosin aika kaukaa.
Alueelta lähtee paljon patikkareittejä moneen makuun. On lyhyitä ja pitkiä reittejä, polkuja ja asvaltoituja reittejä...
Ja virkistävä joki jonka varrelta löytyy parikin rantaa josta pääsee vaikka uimaan! Kesällä nimittäin tuolla on tosi kuuma, ja puiston leirintäalueilta ei löydy suihkuja...






Kommentit

  1. Nyt tuli oikeaan osoitteeseen nämä vinkit!
    Yosemiteen on tarkoitus mennä ensi keväänä ja suunnittelemaan pitäisi ruveta, täytyy pitää tämä juttu mielessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompa kiva jos oli hyödyksi! Suunnittelu on kyllä niin kivaa, melkeen yhtä kivaa kun itse reissu! Mulle mies ilmoitti että voitais parin vuoden päästä suunnata taas Kaliforniaan niin pitäähän sitä sitten Yosemiteen päästä.
      Jos muuten satutte Yosemiten koillispuolelle, niin iso suositus Bodien "kummituskaupungille" sekä Bridgeport Inn hotellille. Tuo hotelli on meidän lemppari majoituspaikka koko maailmassa, yläkerrassa sijaitsevat cowboy huoneet on hurjan tunnelmallisia ja alakerran ravintolassa on aivan super herkullista ruokaa!
      Joka kerta pitänyt päästä tuonne majoittumaan kun on käyty Yosemitessa :D

      Poista
  2. Yosemite alkoi kiehtoa kun katsoin Netflixistä dokumentin joka kertoi paikan kiipeilykulttuurista aina alkuajoilta (joskus 50-luvulla?) tähän päivään. Toisaalta dokkarista jäi vähän surullinen fiilis, kun alussa Yosemite oli pääosin kiipeilyä harrastavien hippien leirinä, ja nykyään se on niin turistien valloittama että vierailijoiden määrää täytyy jopa rajoittaa kuten kerroit :( Mutta hienoja maisemia siitä huolimatta, ja varmasti hieno kokemus noin miten tekin sen toteutitte, omia polkuja kulkien:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, taidankin olla vilaukselta nähnyt sen dokkarin siellä mutta jäänyt vielä katsomatta. Dokkari-intoilijana täytynee ottaa katselulistalle!
      Ja tosiaan kyllä suosittelen Yosemitea silti ehdottomasti, yksi mun lemppari luonnonpuistoista. Mutta tosiaan kannattaa suunnata muualle(kin) kuin vain tuonne laakson alueelle.

      Poista
  3. Mulla kävi tuuri, kun kävin Yosemitessä aikoinaan paikallisen ystävän kanssa (joka asuu noin tunnin ajomatkan päässä) ja siellä ei silloin ollut KETÄÄN! Huhtikuussa! Toki oli vain päivävisiitti, mutta suorastaan kuolemanhiljainen. Hieno paikka se oli, ja olisi tosiaan pitänyt varata paljon enemmän aikaa kuin puoli päivää. Kiitos kauniista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Siinä on kyllä ollut sitten jo tuuria! Oliko siis nimenomaan tuolla Yosemite Valleyn alueella?
      Ei muuta kuin uutta matkaa suunnittelemaan että pääsee syvemmin tutustumaan tuohon kauniiseen paikkaan ;)

      Poista
  4. Asuessani Sveitsissä innostuin patikoinnista ja toivon että joskus pääsisin tuonne Yosemitelle! Kiva oli lukea teidän postausta aiheesta, nuo karhut kyllä pelottavat, enkä missään tapauksessa voisi kuvitella yöpyväni teltassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustakarhut on ihan kilttejä kavereita, ei niitä tarvi pelätä kunhan muistaa että ei tuppaa liian lähelle ja pitää ruuat poissa karhun saatavilta.
      Itsekin Suomessa pelkään kyllä karhuja, mutta mustakarhut ei enää pelota. Uskaltaa siis telttaankin ;) Mutta onhan tuolla toki saatavilla monenlaista muutakin majoitusta.

      Poista
  5. Yosemite kiinnostaisi tosi paljon. Ollaan luultavasti vuoden päästä joulukuussa matkaamassa Kaliforniaan, mutta ilmeisesti tiet Yosemiteen ovat talvisin kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinne talvellakin pääsee, tosin vain juurikin tuolle laakson alueelle, vuoristossa kulkevat tiet on kokonaan kiinni. Talvisin on vastassa varmasti aivan erilainen ihmemaa kuin kesäisessä Yosemitessa!

      Poista
    2. Hyvä tietää! Kiitos vastauksesta :)

      Poista
  6. Kivoja kuvia! Ja on kyllä ihan totta, että Yosemitessa on niin paljon nähtävää, mikä jää ihmisillä näkemättä. Mutta tottahan sitä ensimmäisellä kerralla varmasti haluaa nähdä ne "kuuluisat" paikat. Mutta sitten kun ne on nähty, niin kannattaa vähän laajentaa reviiriä ja lähteä sieltä ihmispaljouden keskeltä vähän kauemmas. Punapuumetsät on minun lempparipaikkoja Yosemitessä. Eiköhän ensi vuonna taas käydä koluamassa tätäkin puistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole vielä päässyt Yosemiten punapuumetsiin tutustumaan, kun ekalla kerralla ei ollut aikaa ja seuraavat kerrat se alue on ollut suljettuna. Käytiin kuitenkin Yosemiten sisarpuistossa Sequioassa ja siellä noita puujättejä oli kyllä pilvin pimein! On ne kyllä huikeita.

      Poista
  7. Hei, Yosemite on kyllä huikea! Vaikkakin oma kokemukseni tyssäsi alle vuorokauteen puiston evakuoinnin takia. Jos haluat, voit katsella huhtikuisia sateisia maisemia blogistani tästä https://www.sevenseas.fi/2018/04/evakuointi-yosemitessa-mita-ennattaa-nahda.html Ihanan aurinkoisia osa näistä sinun kuvistasi ja se saa juuri palaamaan vielä joskus uudestaan ja paremmalla onnella Yosemiteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillisen lyhyeksi jäi kyllä teidän vierailu! Ja ilmeisesti ajankohta ei sitten muutenkaan ollut niin mainio ainakaan säiden puolesta. Toivottavasti Yosemite pääsee vielä näyttämään sinullekin parhaat puolensa!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?