Ei sillä että laskisin, mutta enää 2kk kesälomaan!

Tätä lomaa on suunniteltu jo 1,5v ja odotettu niin kovasti että siihen verrattuna voisi kuvitella että pikkuista reilu 2kk ei oo enää mitään.
Miksi se silti tuntuu pieneltä ikuisuudelta?
Millään ei malttais enää odottaa, tunnen joka solullani Yellowstonen kutsun!


Ehkä syy on keväisen märässä kelissä, kun joka paikassa on niin kuraista ja pölyistä että jo koirien lenkitys ajatuksena ahdistaa kun tietää että ne on lenkin jälkeen ihan märkiä ja pesun tarpeessa.
Ja tämä jatkuva aivastelu ja niistäminen mikä johtuu ilmeisesti katupölystä, arg!
Olis jo kesä!!

Kesäloma suuntautuu siis vähemmän yllättäen jenkkeihin, ja pitää sisällään lähinnä luontokohteita.
4 viikon lomasta on etukäteen varattuna 17 yön majoitukset, ja reitti alkaa olla pääpiirteittäin kasassa.
Normaalisti en tykkäis näin paljon varata etukäteen mutta ottaen huomioon sesongin ja sen seikan, että majoitutaan suurimmaksi osaksi luonnonpuistoissa joista osa on ollut myös telttamajoitusten osalta täyteen buukattuja jo pitkään, oli pakko tehdä tarkempia suunnitelmia ja hoitaa varaukset kuntoon.
Siltä osin kun se enää oli mahdollista. Esimerkiksi Glacierin kansallispuistoon ei saatu varauksia enää tehtyä, mutta onneksi heti puiston rajojen ulkopuolelta löytyi KOA josta saatiin kolmeksi yöksi telttapaikka, näitäkään ei tosin ollut enää varausta tehdessä jäljellä kuin muutama. Toki, ollaan tuolla suunnalla liikenteessä jenkkien itsenäisyyspäivän aikaan joka on todella suosittu aika reissata ja retkeillä.

Tulevan kesän reissulle saatiin kuin saatiinkin varattua yksi tämän fasiliteetin mökeistä yhdeksi yöksi. Muuten ne olikin jo ihan varattuja...Silver Gate on nimittäin vain mailin verran Yellowstonen porttien ulopuolella, ja majoituspaikkoja ei löydy montaa koko kylästä.


Tämän hetken suunnitelmien mukaan loma menis kutakuinkin tätä rataa :
päivä 1 : Saapuminen Bozemanin lentokentälle, yöpyminen Bozeman Hot Springs leirintäalueella
päivät 2-8 : Yellowstone NP
päivät 9-11 : Grand Tetons NP
päivä 12 : ajoa, Craters Of The Moon National Monument
päivä 13 : ajoa, ei tarkempia suunnitelmia
päivä 14 : Crater Lake NP
päivä 15 : Redwoods NP
päivä 16: Redwoods NP, ajoa
päivä 17 : ajoa, ei tarkempia suunnitelmia
päivä 18 : Columbia River Gorge
päivä 19 : ajoa, jollain tulivuorella käynti, esim. Mt St Helens
päivät 20-22 : Norht Cascades NP
päivä 23 : Spokane, jenkkien itsenäisyyspäivän juhlintaa
päivät 24-26 : Glacier NP
päivät 27-29 : Yellowstone NP



Jossain kohtaa suunnittelua havahduin siihen että kesäkuun puolivälissä kun matka alkaa, Yellowstonessa on suurella todennäköisyydellä monet patikkareitit vielä suljettuna lumen (ja karhujen!) takia ja mietittiin että käännetäänkin Yellowstonen osuus toisinpäin ja ollaan matkan alussa siellä vain pari päivää ja matkan lopussa viikko, mutta majoitusten kanssa olis mennyt niin säätämiseksi kun ei ollut kuin yksittäisiä öitä ja olis joutunut vaihtaa majapaikkaa joka yö niin todettiin että antaa olla ja jos ei päästä kaikkia niitä haikkeja tekemään mitä on suunniteltu niin ei voi sitten mitään.

Canyonin leirintäalueella ja Rooseveltin mökeillä on tarkoitus olla pari yötä, muutoin vain yksi yö per yksi paikka. Historialliseen Old Faitfull Inn hotelliin varattiin huone jo melkein vuosi sitten, kun sinne on aina haluttu ja nuo varataan nopeaa loppuun. Onkin sitten reissun kallein yö mutta kerrankos se pitää kokea tuokin majapaikka.
On myös haikailtu että eka kertaa kokeiltais josko saatais joku aamu napattua itellemme telttapaikka joltain "first come, first served" leirintäalueelta joita ei siis voi etukäteen varata. Mieluiten Pebble Creek joka sijaitsee aivan Lamar Valleyn itäpäässä.



Näistä jo varatuista 17 yöstä 15 on leirintäalueita, joista 11 telttapaikkoja, 3 mökkiä ja 1 tiipii.
Vaan 2 hotellia siis varattuna, ja mä oon niin innoissani että päästään telttailemaan ja seikkailemaan!
Toissa viikolla sain postista uuden ilmatäytteisen makuualustan ja puhallettavan tyynyn, vielä pitäis hommata lämpimämpi makuupussi.
Olin oikeen yllättynyt kuinka pieni tuo makuualusta on, eikä paina yhtään mitään.
Nähtäväksi jää onko se mistään kotoisin, vaikutti kyllä hyvältä. Ja vie matkalaukusta ehkä 6 kertaa pienemmän tilan kuin vanha!

Yellowstonen osaa matkasta on suunniteltu etukäteen kaikista eniten, koska se on tietenkin kaikista helpointa kun siellä on oltu jo niin monta kertaa ja tiedetään mitä halutaan tehdä ja missä olla.
Tarkoitus on patikoida ainakin pari pitempää reittiä ja useampia muutaman tunnin reittejä.
Näihin on kyselty apuja myös paikallisilta tutuilta, nimittäin tänä vuonna tuolla on ollut poikkeuksellisen paljon lunta, enemmän kuin viimeiseen 20 vuoteen, ja hyvin suurella todennäköisyydellä vuorilla on edelleen lunta ja osa reiteistä suljettuna kun tuonne asti parin kuukauden kuluttua päästään.
Lisäksi ainakin Pelican Valleyn reitit avataan harmaakarhujen aktiivisuuden vuoksi vasta heinäkuun alussa. Pelican Valley on siis yksi koko puiston tiheimmistä harmaakarhujen alueesta, ja siinä missä mustakarhut on yleensä kilttejä, rauhallisia pikkunalleja, harmaakarhut ei sitä ole ja niihin ei todellakaan haluaisi patikalla törmätä. Varsinkaan tuohon aikaan vuodesta kun niillä on vielä pienet pennut. Toivotaan silti, että onnistutaan niitäkin näkemään kauempaa, nyt kun on kunnon valokuvausvarusteetkin jotka vie varmaan mun käsimatkatavaroista kaiken tilan ja osittain Villenkin, heh.Siltikään, edes tuollainen 150-600mm putki ei tule riittämään kaikkeen joten tulevia matkoja varten haaveilen hommaavani kakkoskameraksi Nikon P1000, jolla zoomia riittää 3000mm saakka. Toki, laatu kärsii mutta eiköhän se mulle riitä. Se olis kevyt kantaa patikallakin mukana...
Jos sulla on kokemusta tuosta tai vanhemmasta P900 mallista, kuulisin mielelläni!

Mammoth Hot Springs
Välillä sataa, mutta se ei estä onnea siitä että saa olla maailman parhaassa paikassa! Tämäkin kuva Mammoth Hot Springsistä 2015 syyskuussa.


Yellowstonen lisäksi tämän reissun pääkohteita on 3 ; Grand Tetons, Glacier ja North Cascades jota odotetaan erityisen kovalla innolla. Ei oltu edes kuultu koko kansallispuistosta vielä vuosi sitten, mutta sattumalta näin netistä pari kuvaa sieltä ja innostuin selvittelemään lisää ja sinnehän oli päästävä!
Tiedossa upeita vuoria, kirkkaita turkooseja jäätikköjärviä ja kukkivia kesäniittyjä sekä paljon patikointia näissä upeissa maisemissa!
Vielä pitää vissiin vähän kuntoa kohottaa että jaksaa nuo monien tuntien kipuamiset. Pisin patikka mitä on toistaiseksi suunniteltu on 20km, josta siis 10km ylämäkeä ja samaa reittiä takaisin. Voi olla että seuraavana päivänä "vähän" jaloissa tuntuu, vaikka kuinka treenais tämän jäljelläolevan 2kk.
Mutta maisemat pitäis kuuleman mukaan olla vaivan arvoisia moninkertaisesti. 
Tämä kyseinen jäätikköreitti löytyy Glacierista ja on suunniteltu avattavaksi vasta n. viikkoa ennen kuin ollaan paikanpäällä. Toivottavasti ei tule viivästyksiä avaamisessa, haluttais nimittäin todella kovasti päästä tuonne!

Old Faitfull vetää väkeä vaikkei oliskaan sesonki. Myös tämä kuva syyskuulta 2015.

Muissa kohteissa ei ole tarkoitus viipyä paria päivää/ yhtä yötä pitempään, vaan mm. Redwoods ja Crater Lake lähinnä vaan "ajetaan läpi" ja tehdään joku pieni patikka.
Osittain tämä kyllä senkin takia, että majoituspaikkoja oli niin vaikea löytää. 

Tiesittekö muuten, että vaikka esimerkiksi juurikin Yellowstonessa käy ihan järkyttävä määrä turisteja vuosittain, niin niiltä pääsee helposti pakoon ja nauttimaan ympäröivästä kauneudesta kun vaan malttaa lähteä edes lyhyellekin patikalle ja suuntaa puiston itä- tai pohjoisosiin? Suurin osa vierailijoista nimittäin käy lähinnä tuolla Old Faitfullilla, Yellowstonen kanjonilla ja Mammoth Hot Springsissä. 
Pitemmistä patikkareiteistä vain Mt Washburnilla on ollut meidän vieraillessa "ruuhkaa".

Tämä lyhyt patikkareitti tarjosi nopean paon turistimassoista. Natural Bridge, 2km suuntaansa.

Matkaoppaita Yellowstoneen löytyy meiltä jo useampi kappale, ja niistä onkin ahkerasti suunniteltu mitä patikoita halutaan tulevalla reissulla käydä. 
Ainakin Beaver Ponds ja Bunsen Peak jotka löytyy Mammothin läheisyydestä, sekä Hellroaring joka on n. puolivälissä matkalla Mammothista Rooseveltiin. Lisäksi yksi päivä on tarkoitus viettää puistoin lounaiskulmassa, jossa ei ole vielä koskaan käyty. Sieltä löytyy useita eri patikkoja jotka vie monille upeille vesiputouksille. 
Loman viimeisinä päivinä toivottavasti keretään myös Pelican Valleyyn joka pitäis silloin olla jo auki. Ville haaveilee että saatais sieltä telttapaikka luonnon keskeltä, mutta mä en oo ihan vielä lämmennyt ajatukselle tietäen sen karhujen määrän sillä alueella...vaikka sinne patikointi ei pelota, mutta en mä silti ehkä tohdi yötä siellä viettää. En, vaikka saataiskin isompi porukka kasaan koska tuonne alueelle ei saisi edes lähteä patikoimaan pienemmissä kuin 4hlö ryhmissä. 
Viimeksi bongattiin seuraa polun varrelta, tällä kertaa ajattelin hyödyntää facebookin Yellowstone ryhmiä.

Tämän maailman kolmanneksi suurimman kuuman lähteen, Grand Prismatic Springin, pääsee näkemään paremmin tuolta ylempää kukkulan päältä, jonne on myös suunniteltu patikoivamme ensi kesänä. Suunnilleen kuvan keskellä näkyy näköalatasanne.

Upean luonnon lisäksi odotetaan reissulta eniten myös uusien ihmisten tapaamista, sekä tietenkin vanhojen tuttujen! Ollaankin meidän "Usan varavanhempien" Susanin ja Reven kanssa viestitelty tiheään ja saatu huippuja vinkkejä mm. näille patikkareiteille. Aika mahtavaa, että lähes 80v pariskunta jaksaa edelleen patikoida ja lumikenkäillä vaikeassakin maastossa.

Karia ei valitettavasti tällä reissulla päästä treffaamaan, vaikka ollaankin Kaliforniassa samaan aikaan mutta siinä missä me ollaan pohjoisessa Redwoodsissa, on Kari telttailemassa ystäviensä kanssa Yosemitessa. Yritettiin kyllä jos oltais saatu aikataulut ja reitit sopimaan mutta tällä kertaa se ei vaan onnistunut. 
No, ens vuonna saadaan hänet Suomeen!

Ja, ens vuodelle on muuten myös jo uusi roadtrip reissu jenkkeihin suunnitteilla, nimittäin kaveripariskunta sai meidät houkuteltua matkaan vaikka tarkoitus olikin roadtrippailla vain pohjoismaissa Karin kanssa... jotenkin siinä vain kävi niin että ei meitä tarvinut kauheasti houkutella. Luonnonpuistojen lisäksi suunnitelmissa ainakin NHL peli Vegasissa. Oonkin jo kauan sitten sanonut, että aina pitää olla joku reissu myös tulevaisuuteen suunnitelmissa ja unelmoitavissa. Nyt niitä on tämän kesän reissun lisäksi kaksi!
Ja lisäksi lähden mahdollisesti myös työharjoitteluun jonnekin ulkomaille uusien opiskelujen myötä, kun koulu sitä kovasti tukee ja siihen kannustaa. 
Aloitin siis tässä keväällä luonto-ohjaajan opinnot, heti perään kun sain paperit valokuvausopinnoista jonka loppunäyttely muuten purettiin juuri tällä viikolla Pohjanmaan valokuvakeskuksesta. 
Valokuvausopintoja mahdollisesti jatkan joskus myöhemmin luontokuvaajan erikoisammattitutkinnon merkeissä.

Wohoo, ens kesänä meillä on näitten onnettomien pikkukiikareiden lisäksi kunnon kaukoputki ja järkkäriin superzoom. Jee!

Viime aikoina on tullut kuvattua hävettävän vähän, mutta kovasti vaivannut tenniskyynärpää estää sen aika tehokkaasti kun ei pysty edes kannattelemaan kameraa. Kännykällä on muutama räpsy tullut luonnossa lenkkeillessä räpsittyä, mutta etenkin viimeisen viikon aikana kun käsi on vaivannut ihan todenteolla oon jättänyt myös puhelimenkäytön ihan minimiin.
Näitä vanhoja kuvia katsoessa harmittaa että näiden matkojen aikaan ei ollut kunnon kameraa edes kännykässä, nykyisellä kännykällä (Samsung S9+) saa jo ihan kivoja räpsyjä, ja silloin kun jaksan järkkäriä raahata mukana oon yleensä ihan tyytyväinen kuviini.
Jotain kehitystä ilmeisesti siis tapahtunut valokuvausopintojen myötä, nimittäin nämä tässä postauksessakin käytetyt kuvat oli silloin joskus mun mielestä ihan hyviä, nykyään lähinnä hävettää julkaista niitä, heh.

Luonnonpuistojen leirintäalueilla on yleensä tälläisiä amfiteatteri -tyylisiä paikkoja, joissa sesonkiaikana on iltaisin puistonvartijoiden eli rangereiden pitämiä esityksiä esim. alueen luonnosta. Tämä on Madisonin leirintäalueelta Yellowstonessa, tuona iltana aiheena olis ollut puiston sudet mutta sade ja ukonilma veti meidät telttaan nukkumaan jo ennen kuin ohjelma edes alkoi...

Kaikki tässä postauksessa olevat kuvat on otettu Yellowstonessa 2015 syyskuussa ja 2017 elokuussa.

Tähän loppuun vielä yksi vinkki niille, joita mahdollisesti kiinnostaa Yellowstonen vakkareitten eläinbongaukset, lähinnä sudet ja karhut ;Yellowstone reports.
Sivuston lukemiseksi pitää maksaa 20$ vuosimaksu, mutta ainakin itselleni tämä on ollut enemmän kuin hintansa väärti ja oonkin seurannut sivustoa jo useamman vuoden. Raportit päivittyy joka päivä, aamusta Suomen aikaa.
Myös mm. ilmaiselta  Citizen science -sivustolta löytää paljon tietoa, mutta tätä päivitetään huomattavasti harvemmin ja siellä on myös vanhentunutta tietoa. Toisaalta bonuksena on myös historiaa.

Jos sulla on hyviä vinkkejä meidän tuleviin kohteisiin, huikkaa kommenteissa tai laita mailia :) Etenkin hienot patikkareitit kiinnostaa!

Kommentit

  1. Hieno reissu teitä odottaa. Minä en kyllä ehkä uskaltaisi reitille, jossa noin paljon karhuja, en ainakaan yöpymään luonnon keskellä. :D Mukavaa reissua teille!

    VastaaPoista
  2. Mahtava reittisuunnitelma teillä! Voi kun pääsisin mukaan.. ha ha. Minä olen kanssa vähän samanlainen, että aina pitää olla joku reissu suunnitelmissa. Sitä jaksaa sitten paremmin kun voi fiilistellä tulevalla.

    VastaaPoista
  3. Yellowstone kiinnostaisi, mutta telttailu oikeastaan ei - ja muutenkin monetkin jutut siitä, että pitäisi olla liikkeellä tosi aikaisin ovat aiheen tiimoilta vähän etäännyttäneet. Optimi, meille, olisi tehdä varauksia korkeintaan 4-6 kuukautta ennen reissua. Mutta ehkä, vielä joskus ...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?