Päivä Versaillesissa



Pitkän viikonloppumme perjantai vietettiin Versaillesissa. Olin etukäteen tutustunut useampiin Pariisi oppaisiin ja lukenut lukuisia blogipostauksia, ja joka paikassa painotettiin miten tärkeää on varata liput etukäteen joka paikkaan. Niin meidänkin oli tarkoitus mutta jotenkin se vaan jäi...
Mutta ei meidän tarvinut silti Versailesissakaan odottaa. Turvatarkastukseen oli ehkä 5min jono, lipunmyyntiin samaten mutta ostettiin liput takahuoneesta löytyneestä automaatista jonottamataa.  Palatsiin sen sijaan oli satojen metrien jono jossa olis mennyt varmaan tunteroinen jos ei pidempäänkin, mutta muistin lukeneeni jostain että kannattaa kiertää valtavat puutarhat ensin ja vasta iltapäivällä mennä palatsiin.
Tämä osoittautui mahtavaksi suunnitelmaksi, kahdestakin syystä. Ensinnäkin, puutarhaan ei ollut jonoja laisinkaan eikä palatsiinkaan enää iltapäivästä, ja toiseksi aamupäivä oli pääsääntöisesti aurinkoista, kun taas iltapävällä rupes satamaan ja kovaa satoikin välillä.


Puutarhaa kierreltiin useampi tunti. Käytiin katsomassa yhtä lukuunottamatta jokainen suihkulähde (jälkikäteen kuultiin, että se suihkulähde olis ollut ainut joka ois ollut täysin alkuperäiskuntoinen, joten vähän jäi kaivelemaan, se olis ollut kiva nähdä...)
Muutamilla suihkulähteillä soi klassinen musiikki joka antoi oman säväyksensä vielä.



Halusin nähdä myös Marie Antoinetten piilopaikan, joka sijaitsee n. 2,5km päässä puutarhan maksullisesta osasta. Tuntien kiertelyn jälkeen jalat oli jo ihan loppu, joten päädyttiin vuokraamaan tandem jolla päästiin näppärästi kulkemaan. Oli muuten eka kerta ikinä kun kumpikaan meistä ajoi tandemia! Ollaan joskus aiemmin puhuttu että ois niin kiva päästä joskus ajamaan tandemilla, nyt se toteutui. Tunnista piti pulittaa 14e.
Valittavana olis ollut myös golfkärry hintaan 34e/tunti mutta vaikka jalkoja jo särkikin niin se ei silti tuntunut yhtä kivalta ajatukselta kuin tuo tandem.





Palautettuamme pyörän tunnin lainauksen jälkeen käytiin vielä syömässä puutarhassa olevassa ravintolassa. Jälleen hyvää ruokaa, eikä edes suomalaisittain erityisen kallista vaikka jossain blogissa varoiteltiinkin että on kovinkin kallista. Ulkona satoi lähes koko ajan kun oltii syömässä, kuinka sopivaa kun puutarhaa kierrellessämme oli paistanut aurinko!

Käveltiin puutarhan läpi takaisin palatsille, sadekin oli lakannut ja jonoja ei tosiaan siinä kohtaa ollut enää laisinkaan joten päästiin kävelemään suoraan sisälle.
Just kun päästiin palatsiin sisälle alkoi sataa, joten taas oli ajoitus aivan loistava, ei kastuttu tälläkään kertaa.



Palatsi oli aika nopeeta kierretty läpi, siellä oli ihan hirveesti porukkaa ja se oli meidän molempien mielestä aika tylsä. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka sekin, mutta paljon kiinnostavampia (ja vähemmän porukkaa) oli puutarha ja Marie Antoinetten piilopaikka.





Palatsia vastapäätä oli vielä myös tallit, jotka oli muutettu kärrymuseoksi. Tästä ei kauheasti mainostettu missään ja itsekin löysin sen sattumalta alueen kartasta.
Onneksi löysin, sillä mielenkiintoinen oli sekin!


 Jalat oli melkoisen rikki koko päivän kävelystä, mutta oli se ehdottomasti sen arvoinen!

Kommentit

  1. Versailles on ihana! Kiitos kuvista. Erityisesti nuo ihmisistä tyhjät kuvat Marie Antoinetten piilopaikasta olivat kiva lisä, koska joka paikassa siellä on aina valtavasti ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vahingossa osuttiin tuonne Marie Antoinetten piilopaikkaan just kun se vasta avattiin, joten päästiin kiertämään sitä rauhassa ilman mahdotonta ryysistä. Palatsissa oli sitten porukkaa senkin edestä vaikkei todellakaan ollut korkeasesongin aika...

      Poista
  2. Minäkin olisin mielummin vuokrannut tandemin, jos olisin ollut kaksistaan jonkun kanssa, sillä en ole koskaan ajanut tandemilla. Nyt tuntuu, että puutarhassa menisi tosi pitkään, mutta minulla on vain prioriteetit muuttuneet elämän aikana. Siltikin on niin, että kyllä kuitenkin peilisali pitää nähdä. Peilisalin lisäksi se on linna niin kuin sadat muut, ehkä erikoisuutena vain se, että se oli kuninkaan linna. Talvella se oli niin kylmä, että naiset joutuivat ompelemaan turkiksen vaatteisiinsa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?