Kroatia Vol.4 ; Biokovo

Jostain Kroatia oppaasta tai blogista muistan lukeneeni maininnan Biokovosta, mutta en oikeestaan mitään muuta. Mutta kun edellinen yö oltiin oltu ihan vieressä Makarskalla, niin oli sopiva sauma lähteä aamulla ajamaan vuorenrinnettä ylös, koko matka 23km Kroatian toisiksi korkeimmalle huipulle Sveti Jurelle saakka (1762m).

Heti puiston portista sisälle ajettua tuumattiin että hitto ompas kapea tie... puistonvartija oli kyllä meille vakuutellut että tie ei oo yhtään vaikea ajaa eikä vaarallinen, mutta kyllä siinä vähän tuumas kuumottaa kun tiellä mahtuu hädin tuskin se yks auto ajamaan.. että mitä kun tulee joku vastaan. Toki siellä oli ohituspaikkoja, mutta ei nyt koko aika kuitenkaan. Paikoitellen oli melkoista serpentiinitietä, ei oo tullut vielä missään vuoristossa aiemmin noin tiukkaa serpentiiniä vastaan eikä etenkään niin montaa perättäistä tiukkaa käännöstä, samalla jyrkällä tiellä.
Meinas tippua silmät päästä kun muutaman kilometrin päässä yhden tiukan serpentiinikäännöksen kohdalla oli linja-auto pysähtyneenä turistilauman kera. Miten ihmeessä sinne on linja-autolla päästy...

Oltaisko oltu n. puolivälissä nousua kun huomasin yhtäkkiä hevosia vuorenrinteellä.
 


































Niitä näytti olevan isompi porukka sielä, pari varsaakin. Luin myöhemmin netistä, että nämä ovat ihan "oikeita" villihevosia, mutta ovat tottuneet ihmisiin eikä juurikaan pelkää.
Muutama kilometri kun ajettiin eteenpäin niin tuli seuraava porukka vastaan, ja tämä komistus oli selvästi sen porukan kingi!


Kun se huomas meidät niin tuli ihan auton viereen ja puhalsi ikkunat huuruun. Kovin oli tuttavallisen oloinen herra. 
Näitä villihevosia näyttäis Biokovon alueella olevan netin mukaan 100-200 yksilöä. Bosnia-Hertzegovinan puolella niitä on kuulemma vielä reippaasti enemmän. Ehkä joskus mennään sinnekin...? Näitä oli kyllä aivan ihana nähdä. Kyllähän jenkeissäkin on pariin kertaan tullut niitä villejä vastaan, mutta ne on ollu sen verran kaukana että ei puhettakaan että niitä ois voinut kuvata. 

Loppumatka huipulle meni maisemia ihaillessa, elukoita ei enää näkynyt minkäänmoisia, ei isoja ei pieniä. Mutta ne näkymät sieltä huipulta, kyllä kelpas!!


Alaspäin tultaessa ei löydetty enää heppasia mistään vaikka etittiin joka puolelta sieltä missä olivat olleet. Kunnes tultiin jo melkeen alas asti, niin siinähän ne yhtäkkiä oli tiellä koko se lauma joka noissa ekoissa kuvissakin oli. Menivät lähellä olevalle parkkikselle ja siinä vietettiin niiden kans varmaan ainakin tunti jos ei parikin. Kuvia on ehkä miljoona ja tosi vaikea valita mitä niistä laittais esille, mutta tässä joitakin :)






Biokovosta  eteenpäin meillä heittikin suunnitelmat sitte vähä häränpyllyä, kun ensin Ville sai ylinopeussakot ja sitten myöhästyttiin lautalta eikä päästykään Dubrovnikiin josta meillä oli majotuskin varattuna... joten Dubrovnik vaihtuikin sitte lennosta Splitiin josta saatiin samasta paikasta huone kuin mistä meillä oli huone jo seuraavaksikin eli vimpaksi yöksi. 
Splitissä oltiin vaan vanhan kaupungin alueella jossa majoituskin oli, käveltiin päivä ympäriinsä ja käytiin bongaamassa mm. Game of Thronesin kuvauspaikkoja sekä käveltiin Marjan -kukkulalle josta oli kauniit näkymät kaupunkiin. 


Aivan ihania pieniä, kapeita kujia oli vanhakaupunki täynnä!
Ravintoloissa hinnat oli tuplaten siihen mitä muualla missä ollaan käyty. Se kovasti kehuttu kroatialainen ruoka jäi kyllä pettymykseksi, yhdestä ateriasta voin rehellisesti sanoa että oli tosi hyvää, muuta oli joko tasoa "ok, mutta ei erityistä" tai osa jopa mun nirsoon makuuni huonoja, niin että jouduin antaa tuon talouspossuni syyä munkin annoksen.. kyllä voi joskus ärsyttää olla nirso. 

Huomenna aamulla sitten kotia kohti! Seuraava loma on jo suunnitelmissa kesälle 2019 Yellowstoneen, mutta kovasti houkuttais käydä tässä välissäkin vielä jossain kun onhan sinne vielä niiiiin pitkä aika. Pitää kattoa miten rahatilanne ja työtilanne antaa periksi, oisko mahdollista jonkunlainen reissu toteuttaa. Nyt ainakin lähitulevaisuudessa ois kodin remppaa tiedossa niin taitaa reissailubudjetit olla hetkeks käytetty.

Kommentit

  1. Vaikuttaa kyllä ihanalta paikalta tuo Biokovo! Me ollaan oltu onnekkaita, kun ollaan nähty villihevosia läheltä myös Jenkeissä ja Argentiinassa, mutta ei haittais yhtään nähdä niitä myös Kroatiassa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?