Reissusuunnitelmia ensi kesälle

Vaikka tässä on vielä talven reissukin tekemättä, jostain syystä mun on helpompi suunnitella ens kesän reissua.
Ylläri, koska Yellowstone...


Pikkuhiljaa alkaa olla selvillä että päin suunnataan Yellowstonesta ja lennotkin on varattuna, samoin autovuokra.

Kesäkuun puolivälissä siis lennetään Bozemaniin parilla vaihdolla.
Jo vuosi sitten kun oltiin vielä reissun päällä, rupesin kattelemaan vaihtoehtoa lentää Bozemaniin seuraavalla kerralla.
Aikaisemmilla Yellowstoneen suuntautuneilla reissuillahan on lennetty Vegasiin, Seattleen ja Chicagoon. Jokainen niistäkin toki hyvä vaihtoehto koska matkanvarrella on vaikka ja mitä nähtävää, mutta tällä kertaa haluttiin lähemmäs jo alunperinkin.
Kun oon kauemman aikaa lentoja tasaisin väliajoin kyttäillyt, oon huomannut että keskivertolennot tuonne on ollut siinä 1100-1600e välillä. Isompiin kaupunkeihin pääsis tottakai halvemmalla, viimeksi saatiin Chicagon lennot vaan pikkusta reilulla 500 eurolla.

Bozemaniin lentäminen mahdollistaa kivasti sen, että voidaan olla Yellowstonessa sekä reissun alussa että lopussa, mikäs sen lystimpää!

"Bear jam" Mt. Washburnilla 2014. Harmaakarhu kuvan ulkopuolella alempana vuorenrinteessä.

Alkuun on tarkoitus viettää siis Yellowstonessa viikon verran, tähän on osa majoituksista jo varattu ja osan kanssa ajateltiin että kokeillaan josko päästäis noille leirintäalueille joita ei saa varattua etukäteen. Kuitenkin ollaan ennen valosaa liikenteessä muitten eläinbongareitten kans, joten olettaisin että keretään kyllä ajoissa varaamaan paikka.

Koska puisto on jo niin tuttu ja paljon on jo nähty edellisillä reissuilla, on suht helppo suunnitella kun tietää missä haluaa aikaa viettää ja mitä on vielä näkemättä. Esimerkiksi ei oo koskaan aiemmin käyty puiston lounais osassa, joten suunnataan sinne tällä kertaa.

Ensimmäisen viikon jälkeen on tarkoitus siirtyä etelämmäs Grand Tetonsille. Ensin mietittiin että 2 päivää vois riittää, että jos yhden yön olis jollain leirintäalueella mutta mitä nyt oon tässä koittanut paremmin tutustua niin kyllä alan kallistumaan siihen että vähintään se 2 yötä ois hyvä, ehkä jopa 3.




Tetonseilta suunnataan länteen. Tässä vaiheessa reitti ja kohteet on vielä suurimmilta osin päättämättä, mutta summittaiset linjaukset on olemassa. Ainakin tullaan vierailemaan Crater Laken kansallispuistossa joka jäi maastopalojen vuoksi viime kerralla käymättä, ja taas kerran käydään jättipuita moikkailemassa Redwoodsissa. Sieltä matka jatkuu pohjoiseen jossa käydään Columbia River Gorgella Portlandin kupeessa joka myös jäi maastopalojen vuoksi viimeksi näkemättä.
Matka jatkuu sieltäkin aina vain pohjoiseen, mahdollisesti jonkun tulivuoren kautta (St. Helens, Mt Rainier, Mt Hood) aina Kanadan rajalle North Cascadesin kansallispuistoon joka on tällä kertaa se toinen reissun "pääkohteista" Yellowstonen lisäksi. Vähintään se muutama päivä sielläkin ois tarkoitus tallustella kunnes tulee aika jatkaa matkaa idemmäs Glacierin kansallispuistoon.



Viimeksi on Glacierin läpi ajettu 2015 syyskuussa, jolloin melkeen kaikki paikat oli jo suljettu paitsi palojen vuoksi, myös alueella olevan poikkeuksellisen vilkkaan harmaakarhujen oleskelun vuoksi. Monet patikkareitit ja leirintäalueet oli "vaaravyöhykettä" karhujen vuoksi joten ne oli suljettuna. Kelikään ei ollut meidän puolella, vaan oli tosi kylmä.
Toivottavasti tällä kertaa päästään nauttimaan puistosta muutenkin kuin vain läpi ajamalla! Pari yötä ainakin olisi tarkoitus viettää myös Glacierissa.

Ja sitten takas Yellowstoneen!
4viikkoa ihania kansallispuistoja ja sitten on aika taas palata kotiin.
En malta odottaa että päästään tapaamaan vanhoja tuttuja ja toivottavasti tavataan myös uusiakin mielenkiintoisia ihmisiä :)
Haaveissa olis "kunnon" patikka Pelican Valleyn sydämeen, ja sinne ei suositella menevän pienemmällä kuin 4 hengen porukalla koska alue on harmaakarhujen suosiossa. Viimeksi kyllä käytiin siellä vaikka ei porukka ollutkaan kasassa, kahdestaan lähdettiin mutta matkan varrelta saatiin kaveriksi hollantilainen mies joka oli tullut katumapäälle lähteä yksin patikoimaan tuonne.
Yhtään karhua ei nähty, mutta sen verta yleisiä karhut on tuolla alueella että pitemmälle patikalle lähtisin kyllä mieluusti porukassa!




Kommentit

  1. Mä rakastan reissujen suunnittelua ja suunnittelen enemmän reissuja kuin ikinä pystytään tekemään. Sitten kun liput on ostettu suunnitteleminen saa taas ihan uuden vaihteen :) Teidän suunnitelmat kuulostaa niin upeilta. Jään odottelemaan kesää ja reissupostauksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, suunnittelu on melkein yhtä ihanaa kun itse reissu! Tuntuu että tätä tulevaa reissua on oottanu jo niin kauan, kun se on mielessä ollut siitä lähtien kun olen edellisen kerran Yellowstonesta lähtenyt syyskuussa 2017. Onneks on muuta mukavaa tiedossa ennen kesäkuuta, niin ehkä jotenkuten malttaa odottaa...

      Poista
  2. Olen miettinyt Yellowstonea kohteeksi ensi syyskuulle, vaikka, mutta jos haluaisin vaan saada puistosta jonkinlaisen pintapuolisen käsityksen, vaikka viikossa tai runsaassa viikossa, niin mitkähän kohteet pitäisi suunnitelmaan sisällyttää?
    Vai onkohan ajatus nähdä edes jotain tuosta noinkin lyhyessä ajassa jo etukäteen tuhoon tuomittu ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää riippuu tosi paljon siitä, mikä kiinnostaa ja mitä haluaa tehdä :)
      Ihan ekalla Yellowstone vierailulla oltiin tuolla muistaakseni 5 päivää, ja kyllä siinäkin ajassa jo kerkes käydä pääpiirteittäin puistoa läpi ja tehdä muutamat patikat (ja jäädä fiilis, että pakko päästä pian uudelleen...)
      Tokalla kerralla oltiin 4 päivää, ja nekin puiston ulkopuolella koska sisäpuolelle ei enää päästy ja sillon tuntui että jäi "kaikki" näkemättä ja kokematta, tosin kelitkään ei silloin ollut hyvät ja sekin vaikutti.
      Geotermiset pääkohteet saa käytyä läpi helposti vaikka päivässä (sanoo hän jota ne ei niin paljon kiinnosta, jollekin toiselle ne voi olla monenkin päivän juttu, ehkä?) mutta sitten muuten sekä puistosta että puiston ympäristöstä löytyy niin paljon kaikkea moneen makuun että niihin saa kulumaan vaikka kuukausia.
      Minulla nyt on vain 3 reissun edestä henkilökohtaista kokemusta mutta toki netistä ja Yellostone-tutuilta olen opiskellut lisää, mutta jos voin jotenkin auttaa suunnittelussa niin laita ihmeessä vaikka mailia, tämä on aihe josta rakastan keskustella :)

      Poista
  3. Tästä sun postauksesta välitty, miten ihastunut oot paikkaan! :) Itellekin Yellowstone nousi matkahaaveisiin, kun kävin Yosemitessa ja Zionin kansallispuistossa, upeita paikkoja. Täytyypä seurailla sun postauksia ja vinkkejä tuonne, nauti suunnittelusta! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zion ja Yosemite on kyllä kans tosi upeita, ja erilaisia mitä Yellowstone.
      Uudelleen pitää päästä kyllä niihinkin!

      Poista
  4. Ihania suunnitelmia teillä. Mä olen vähän kade. Yellowstone on ollut to-do jo siitä lähtien kun joskus parikymppisenä reissasin pitkin Pohjois-Amerikkaa ja jouduin tämän välistä. Mutta en ole saanut toista osapuolta vielä innostumaan.
    Mä olen myös tietyllälailla kade siitä, että osaat tehdä suunnitelmia jo näin pitkälle. Meillä on jopa tämän talven reissut vielä vähän vaiheessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on joskus hankalia nuo toiset osapuolet!
      Mä saan omalta toiselta puoliskoltani (ja muiltakin) säännöllisesti huomautuksia tuosta kun suunnittelen niin pitkälle näitä juttuja, mutta mä saan niin paljon energiaa ja iloa siitä suunnittelusta että miksipäs en suunnittelis :) Eihän ne kaikki tuu koskaan toteutumaan mitä suunnittelee kun ne on jo niin pitkälle mutta no, sellasta se välillä on!

      Poista
  5. Ihanat matkasuunnitelmat teillä. Mutta nyt täytyy kyllä myöntää, että piti ihan kartasta katsoa, että minne sijoittuu Bozeman. Crater Lake oli meilläkin suunnitelmissa aiemmin tänä vuonna, mutta valitettavasti vaan ei sille reissulle päästykään. Plaah. Mutta eiköhän sinnekin ajella jossain välissä. Redwoods on ihana paikka, ja me ajeltiin yhdellä reissulla tuonne St. Helensille. Tosin oli aika pikainen käynti vain.

    http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/washingtonin-ja-oregonin-rannikko-haltuun

    Ihanaa Amerikan turneeta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin onkaan Bozeman mikään erityisen "tunnettu" paikka, vaikka onkin kuulemma Yellowstonen "päälentokenttä" siis että suurin osa lentäen tulevista turisteista lentää sinne.

      Tsemppiä sinne savujen keskelle, toivottavasti palot sammuu pian ja ilmanlaatu paranee!

      Poista
  6. Aivan ihanalta kuulostaa teidän kesän reissu. Te selkeästi käytte ihan eri pieteetillä noissa kansallispuistoissa kuin moni muu turisti, arvostan. :) Hui noi karhuja, en varmaan itse uskaltaisi mennä mihinkään, missä varoitetaan karhujen liikkumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän moni on ilmaissut huolensa/pelkonsa tästä karhuasiasta kun on kuulllut meidän suunnitelmista. Vaikka Yellowstone (ja moni muu kansallispuisto) onkin hyvä paikka nalleja nähdä ja niitä on siellä paljon, niin ei niitä siellä nyt ihan ovista ja ikkunoista kuitenkaan tunge. Jokaisella reissulla ollaan kyllä nähty niin harmaakarhuja kuin mustakarhujakin, mutta useimmiten todella pitkän matkan päästä vain kaukoputkella/kiikareilla. Mustakarhuja ollaan nähty vähän lähempää mutta ne onkin lepposia kavereita.

      Poista
  7. Matkojen suunnittelu on kyllä vähintään 25% reissaamisen ilosta, ainakin mulle. Reissukuvat on ihania, nuo Yhdysvaltojen luonnonpuitot ovat vaikuttavia.

    VastaaPoista
  8. Taitaa todella olla upea paikka kun näin nopeasti haluat sinne takaisin. Nuo karhut kyllä arveluttaisi vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, upein paikka missä oon ikinä käynyt. Karhujen kanssa pärjää kyllä kun käyttäytyy fiksusti. ilman karhusuihketta ei karhualueilla kannata kuitenkaan patikoida.

      Poista
  9. Onpa mielenkiintoisen kuuloinen suunnitelma! Tuommoinen pidempi kansallispuistomatka olisi ihan huippu. Yellowstonessa en ole käynyt, mutta monet se on vienyt mennessään. Ehkä itsekin pääsee jonain päivänä käymään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kansallispuistoja kiertävät roadtripit on meille parhaiten sopiva tapa matkustaa.
      Jos kiinnostaa ja on mahdollisuus, niin ehdottomasti kannattaa toteuttaa!

      Poista
  10. Tulevia reissuja on mukava suunnitella ja fiilistellä. Upeita maisemia tässä ja hieno reissu teille tulossa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?