Pi-Ume-Sha Pow-wow eli upeita asuja, inkkarirytmejä ja rodeota

 Menneen kesän roadtrippiä suunnitellessa huomattiin että Oregonissa matkan varrelle sattui osumaan intiaanien tanssifestari eli pow-wow.
Ja vieläpä siihen aikaan, kun juuri niillä nurkilla liikuttiin!
Muutaman kymmenen kilsan päästä löytyi vieläpä sopiva KOA jonne saatiin telttapaikka varattua.



Itse tapahtuma oli kaksipäiväinen ja tuon läheltä löytyneen majoituksen vuoksi onnistuttiin osallistumaan molempina päivinä.
Lauantaina aamupäivästä oli avajaiskulkue, joka oli aika perus jenkkikulkueen tapainen mitä on muutamia nähty eri yhteyksissä jo aiemmin (perinteinen 4th of july kulkue ja Homecoming kulkue) mutta asut oli kyllä koreammat kuin edellisissä kulkueissa!
Luonnollisesti mukaan mahtui kuitenkin myös autollinen hihhuleita jakamassa raamattuja ja herran sanaa, muut tyytyi jakamaan karkkia.




Pian kulkueen  jälkeen alkoi itse ohjelma ja kilpailut pääfestari alueella, jossa oli myös myyntikojuja mistä löytyi perinteisiä inkkarikäsitöitä ja ihan super herkullista ruokaa kuten intiaanitacoja ja itsetehtyä limunaatia, ai hitsi että oli hyviä!
Inkkaritacoja on päästy kerran aiemmin maistamaan Arizonassa ja niinhän niitä piti nytkin syyä molempina päivinä niin että napa ruskas...

Me ei kuitenkaan jääty itse päätapahtuman avajaisiin koska lämpöä oli reilusti päälle 30 astetta ja jotenkin tyhmästi oletettiin, että tapahtumaan kuuluvassa rodeossa ois katetut katsomot kuten muualla käymissämme rodeoissa oli ollut, joten lähdettiin rodeomestaa kohti.
Eihän siellä mitään katettua katsomoa ollu, vaan sama paahde niin että meinas jopa Villellä iskeä kuumakiukku (itse vältyin kuumakiukulta keskittyessäni valokuvaamiseen koska tää rodeoareena oli niin pieni, että vaikka istuttiin kauimmaisella/korkeimmalla penkkirivillä niin mun lyhyempikin zoomi putki riitti vallan mainiosti! Edellisessä rodeossa Codyssa oli jäänyt kovasti harmittamaan että en pystyny kuvata, siellä nimittäin oli niin kylmä että sormet jäätyi.. nyt oli lämpöä senkin eestä)
Kuvia tulikin sitte räpsittyä, tässä muutama lemppari niistä.


Barrel racing kilpailut on rodeon "tyttöjen laji"






Muuten tuo pow-wow rodeo poikkes "normaalirodeosta" siinä että oli paljon "juntimpi" ja muutamasta ohjelmanumerosta tuli vähän paha mieli, missä taas noissa isommista/turistisemmista rodeoista missä ollaan oltu ei ole ollut sitä ongelmaa vaan päinvastoin oon ollut positiivisesti yllättynyt kun ennakkoluulojeni vastaisesti en suuremmin ahdistunutkaan tästä useiden eläinrääkkäyksenä pitämästä lajista. Jos tämä olis ollut ensimmäinen ja ainoa rodeokokemus, en olis ehkä toiseen enää lähtenyt.
Kehotan siis ennakkoluulojen karistamiseksi käymään tutustumassa, koska vaikka tässä viimeisimmässä tapahtumassa nyt oliki vähä villimpää menoa niin kokonaisuutena aivan huippukiva tapahtuma ja ollaan edelleen ehdottomasti menossa uudestaan jos kohdalle sattuu.
Tässä vielä muutamaa fiilistelykuvaa rodeon "kulisseista" joita oisin voinut kuvata myös vaikka kuinka




Rodeo kesti myöhälle iltaan mutta me ei jaksettu olla loppuun asti kun tämä kyseinen tapahtuma ei ollut järin hyvin organisoitu ja eri ohjelmanumeroiden välillä kesti kauan aikaa ja osallistujia oli niin paljon että rupes jo vähän puuduttamaan tuo helteessä istuminen.
Päätettiin siis lähteä välissä leirintäalueelle suihkuun ennen illan pow-wow:n päätapahtumaa vaan kuinkas sit kävikään...
Kuumuus oli vissiin väsyttänyt matkaajat, tai ainakin toisen ja ilmeisesti varsinkin sitä toista houkutti myös leikkarin "ice-cream social" tapahtuma jolle tuolla reissulla ei vielä oltu päästy osallistumaan. Parilla dollarilla sai siis syyä muutama erilaista jätskimakua niin paljon ku halus, lisukkeineen kaikkeineen (mm. butterfingers, strösseli, kastikkeet...) Jätski oli kyllä herkullista, jonkun paikallisen pikkutehtaan tekemää.
Rupes siinä sitten sataa ripsimään jätskiä syödessämme, ja hetken päästä sitä vettä tulikin sitte jo ihan esterin persiistä.
Loppuilta meni lukien teltassa, sadetta ja ukkosta kuunnellen.

Koska illan geimit jäi välistä, aamulla oltiin pelipaikoilla jo hyvissä ajoin kun pow-wown finaali oli alkamassa. Ensin oli ryhmäkilpailut (3 tanssijaa) sen jälkeen yksilökilpailut mutta nekin kilpailtiin niin että kaikki tanssijat tanssi yhtäaikaa.
Tuomareita oli neljä. Tanssijoilla oli "omat bändit" eli kaveriporukkaa / perhettä rummuttamassa ja joikhaamassa. Yksilötansseissa oli useampia eri kategorioita kuten "perinteinen" ja "fancy & jingle" eli lähinnä siis puvun mukaan, ei niinkään kovasti tanssin mukaan eroteltu toisistaan.











Naisten tanssi oli aika tylsää katsottavaa, mutta miesten tanssi sitäki hienompaa! Naiset lähinnä vaan pomppi paikoillaan pientä liikettä, välillä joku pieni pyörähdys ehkä. Miesten tanssissa sen sijaan liikuttiin paljon. Osalla oli niin paljon päällä että en ymmärrä miten pystyivät sielä 34 asteen helteessä liikkua... 

Tähän pukuun kuului vallan häntäkin!



Valitettavasti kuumuus ajoi tuonakin päivänä pohjoisen asukit lähtemään "liian aikaisin" ilmastoidun auton viileyteen ja jatkamaan matkaa kohti Portlandia ja upeaa Columbia River Gorgea.
Kameran muistikortti oli silti lähes täynnä kuvia, enkä tiedä onko ikinä ennen ollut näin vaikeaa valita kuvia mitä laittaa blogiin esille. Kertakaikkisen huikea tapahtuma kokonaisuudessaan, erityisesti kuvaajan näkökulmasta.

Kommentit

  1. Kuvien perusteella näyttää hauskalta tapahtumalta, mutta kiva kuulla rehellisiä fiiliksiä kuvien takaa. Myöskin hauska termi toi kuumakiukku, pitääpä ottaa ihan itellekin käyttöön, sillä ilmiö on harvinaisen tuttu.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mahtavan erilainen tapahtuma, ja erilaiset kulttuurit kun aina kiinnostaa niin olihan toi nyt huikea senkin vuoksi.
      Kuumakiukku on kyllä paha, onneks ei päässyt pahasti iskemään tuossa tapahtumassa :D

      Poista
  2. Varmasti todella mielenkiintoinen ja harvinaislaatuinen kokemus! Itseäni kiinnostaa kovasti Amerikan alkuperäiskulttuurit ja olisi upeaa päästä tutustumaan heidän kulttuuriin sekä tarinoihin paikan päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Usaan suuntaat, niin kuulemma joka viikonloppu jostain päin maata löytyy powwow tapahtuma että ei muuta kun googlettelemaan ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?

Gibraltarin ihanat apinat