Usan roadtrip 2022, osa 3 ; Etelä-Dakota / Black Hills / Wind Caven kansallispuisto

 


Häämatkalla 2017 kävästiin Black Hillsien alueella sen verran, että majoituttiin yhden yön verran Keystonessa ja käytiin Mount Rushmorella ja ajettiin Needle Point higway. Niin ja käytiin Badlandsin kansallispuistossa, vaikka se nyt ei varsinaisesti ihan Black Hillsin alueella olekaan mutta lähellä.  

Vaikka tuolloin vierailu oli hyvin pintapuolinen, ihastuin kovasti alueeseen ja tiesin haluavani joskus takaisin, jäihän meillä vielä vaikka mitä paikkoja käymättä. 

Tällä kertaa aloitettiin mustien kukkuloiden valloitus Wind Caven kansallispuistosta, jonne kylläkin saavuttiin sen verta myöhään iltapäivästä että vierailijakeskus oli (jälleen kerran...) suljettu just meidän nenän edestä, neljältä. Yksi puistonvartija siinä vielä oli putiikkia sulkemassa, ja tuli jututtamaan niin kyseltiin vähän vinkkejä patikoihin. Seuraavalle päivälle olis ollut vielä tilaa luolaretkillekin, mutta koska tarkoitus oli jatkaa vielä edemmäs jo samana iltana, päätettiin vain tehdä pieni patikka ja ajella ympäriinsä. 



Preeriakoirien touhuja oli hauska seurata. Suloisia otuksia! Pilvet näytti vähän uhkaavilta, mutta koska persettä jo puudutti autossa istumisesta niin halusin ehdottomasti edes pienen kävelyn käydä tekemässä. Suunnattiin siis polulle, joka vei palotornille ja jota puistovartija oli meille suositellut. 

Matkalla ensin tuli vastaan pari yksinäistä biisonia, peura ja sitten juuri kun oltiin kääntymässä palotornille, mäyrä! Ei oltu ikinä nähty sellaista ennen. Nytkin vaan hyvin pikaisesti eikä keretty kunnon kuvia saada, mutta kuitenkin! Mäyrä! Jee! Uusien lajien bongailu on aina kivaa. Ja vanhojen tuttujenkin toki, eläimet on best.






Palotornin patikka osoittautui tosi kivaksi, ei liian vaativa mutta kuitenkin vähän nousua ja upeat maisemat jo polulta, saatika tornista johon pystyi siis myös kiivetä. Sääkin selkeni hieman ja tornista näki jopa Badlandseille asti.




Nämä Black Hillsien maisemat vaan jotenkin vetoaa muhun tosi paljon, vaikka ei niin jylhiä upeita vuoria olekaan mitä vaikka Yellowstonessa. Mäntymetsät on jotenkin kotoisia, vaikka ovatkin ihan erilaisia kuin koti-Suomessa. Oon aika varma, että tännekin on pakko päästä vielä takaisin. 




Sellainen, hyvin pikainen visiitti Wind Caven alueelle mutta jo tämän perusteella uskallan suositella niin patikoinnista kuin villieläin spottailusta innostuneille! Josko ens kerralla sitten käytäis ihan siellä luolassakin asti :D

Kommentit

  1. On tosi harmi, että nuo visitor centerit menee aina niin aikasin kiinni. Meille on käynyt aika usein just noin, että ollaan paikalla juuri kun ovat sulkeneet tai sulkemassa. Varsinkin joissakin national monumenteissa joihin ei olla varattu koko päivää. Myös ne lasten junior ranger vihkot pitää aina palauttaa vasta puistossa käynnin jälkeen niin sitten on hirveä kiire takaisin visitor centerille. Nimittäin siitäkös poru syntyy jos jää ranger merkki saamatta. Nyt koronan aikana monessa paikassa annettiin ne merkit vanhemmille jo heti samalla kun haettiin se tehtävihko mikä oli mielestäni huomattavasti parempi systeemi. Ehkä joskus puistotkin saa taas kunnon rahoituksen niin rangerit voi olla pidempään töissä.

    VastaaPoista
  2. Onpa suloisia eläimiä! Patikat ulkomailla on aina tosi rikastuttavia ja aivan mahtavia maisemia ootte tuolla saanu kokea! :)

    VastaaPoista
  3. Ihan vieras, jopa nimenä tämä paikka. Upeaa preeriaa kyllä👌

    VastaaPoista
  4. Hienoja maisemia ja paljon olette bongailleet eläimiä. Miten pitkällä roadtripilla olitte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oltiin yhteensä 4vko, josta suurin osa Yellowstonessa mutta matkalta löytyi näitä muitakin kivoja paikkoja koluttaviksi :)

      Poista
  5. Näistä vähemmän vierailluista paikoista on kiva lukea. Itse en ole koskaan edes preerioita nähnyt, mutta mukavaa joskus olisi noita alueita autolla kiertää. Ja ihan totta, eläinbongaukset ovat aina mahtavia kokemuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla rapakon takana on kyllä hauska kun maisemat vaihtuu koko ajan. Ensin on metsää, sitten preeriaa, vuoria, aavikkoa... ei pääse kyllästymään!

      Poista
  6. Taitaa olla paljon säännellympää noissa kansallispuistoissa ja yleensä luontokohteissa vierailu tuolla suunnalla kuin Suomessa, päätellen niin tästä jutusta kuin moninaisista jutuista etenkin näin korona-aikaan, että vierailu pitää jotenkin varata hyvissä ajoin. Mutta kai se sitten noin on, kun väkeä on todella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän korona-aika on vielä entisestään pahentanut ruuhkia puistoissa, mutta kyllä suosituimpiin paikkoihin on jo ainakin 10v ajan joutunut tehdä varaukset hyvissä ajoin mielellään jo vuotta aiemmin jos haluaa tietyllä alueella majoittua tai osallistua tiettyyn aktiviteettiin tiettynä päivänä. Yksittäisiä päiviä toki löytyy yleensä vapaana vielä myöhemminkin, mutta jos haluaa majoittua lähinnä yhdessä paikassa koko vierailun ajan niin en tohtisi jättää kovin myöhäiseen varausta.

      Poista
  7. Ihanan pitkään saitte olla reissussa! Nämä USA:n kohteet ovat vielä itselle aivan mysteeri, ihailen niitä toistaiseksi blogijutuista mutta ehkä vielä joskus pääsen tekemään road tripin sinne itsekin. :)

    VastaaPoista
  8. Kivasti eläimiä sattui paikalle. Olisi hienoa päästä samoilemaan noihin maisemiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämän vuoden Usan roadtripin suunnitelma julki!

Gibraltarin ihanat apinat

Mitä maksoi 3kk roadtrip Amerikassa?